Този уикенд ще се състои най-големият международен карате турнир в България - International Karate Tournament NIKON OPEN 2018, организиран от СК Никон, БНФК и София – Европейска столица на спорта.

Шестото издание на надпреварата ще бъде в напълно ремонтираната зала "Асикс Арена". За първи път пристигат толкова много звезди от европейския и световен елит на този спорт. 

Състезанията са в един ден, в тях ще участват над 1000 спортисти, представители на 16 държави. 

"Това наложи поставянето на допълнителни сетове, за да може цялата програма да се вмести в рамките на един ден,“ заяви на пресконференция днес Николай 
Цанев, президент на СК Никон.

"По мащаби този турнир се сравнява с едно европейско първенство. Радостното е, че отново имаме голям интерес от чужбина", заяви Борис Николов, генерален секретар на Българската федерация.

Възрастовите групи дават възможност за изява както на най-малките каратеки, така и на ветераните в спорта. 

"Най-важното, че можем да дадем шанс на децата да изпитат радостта от състезанието и срещите със своите връстници", смята Любомир Гасауер, от фирма ARHOLL, която спонсорира състезанията.

Турнирът е част от инициатива София- Европейска столица на спорта и целта му е да превърне това събитие в празник за децата, сред които този спорт е много популярен. Възрастовите групи започват от 8-годишните и достигат до ветераните над 40 години.

На срещата с медиите присъства и младата ни надежда Ивана Каменова.

"За мен е голяма чест да участвам тези състезания и се радвам, че моят клуб организира подобен турнир, в който можем да развиваме качествата си в оспорвана конкуренция,“ заяви талантливата ни млада каратистка, която е световна вицешампионка за девойки от 2017 г.

Началото на състезанията е точно е 10:00 ч, а официалното откриване е в 13:00 ч.