Състезателят по смесени бойни изкуства Станислав Недков застана пред камерата на NOVA, за да говори за неприятния инцидент с негово участие на пътя. В събота вечерта, докато шофирал своя автомобил по околовръстното, Стъки се блъснал в полицейска патрулка спряла друга кола, преминала на червен светофар.

Стъки е шофьорът, блъснал патрулка

Стъки обясни откровено своята гледна точка, като призна, че се чувства виновен, че е пратил двамата служители на реда в болница. За щастие, представителите на реда са се разминали със сериозни наранявания, като единият е бил изписан веднага след прегледа.

Колкото до самия инцидент, Недков обясни, че според него вината е поделена, тъй като проверката се извършвала в пътната лента за движение, а не в отбивка.

„Това е един инцидент, който за съжаление се случва често и не би трябвало да представлява някаква сензация. Ако в него не участваха специализиран автомобил и популярно лице, едва ли щеше да предизвика такъв голям интерес. В случая има участващ и трети автомобил, който е първопричината. Автомобил с благоевградска регистрация минава на червено, забелязан е от патрулната кола и е догонен на околовръстното. За съжаление, патрулиращите полицаи, в желанието да санкционират нарушителя, не съобразяват, че все пак спират в пътното платно на околовръстен път, където разрешената скорост е 80 км и преминават коли с такава скорост. В едно от трите платна се спират автомобилите. Там няма аварийна лента, няма отбивка, в едно от платната за движение. Малко след това аз идвам от Симеоновско шосе, завивам, виждам, че има включени буркани, но няма аварийни светлини, което създава усещането у мен, че тази кола се движи. И вече, когато осъзнах, че тази кола е спряла, не можах да спра“, започна разказа си Стъки. 

„Излизайки от Симеоновско шосе, качвайки се на околовръстното – там има светофар и остър завой. Става дума за около 200 метра, едва ли може да се вдигне повече от 70-80 километра в час“.

„По нашето законодателство аз съм виновен, въпреки че колите са спрели в платното за движение. Не бива да търсим вина в никой, този отзад, и онзи отпред. Трябва да извлечем поуките. Аз винаги си слагам колан и той ме спаси от по-сериозни наранявания. Другото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е време ли е законодателната власт да обърне внимание и да регулира местата за спиране на патрулиращи полицаи – къде могат да се отбиват коли, къде могат да се спират. Знаем, че в Германия и други западни държави патрулиращ автомобил, когато иска да спре нарушител или за проверка, тези коли се отвеждат до места, които не пречат на движението и да не се създава предпоставка за пътни инцидентни. За съжаление, в България това не е регулирано още и може би в поредицата от такива инциденти е време да светне лампичката и да се предприеме инициатива в такава насока“.

„Това, което разбрах от колеги на полицаите, вече знаем, че патрулиращите коли са с камери, при удара, който се случва, камерите са снабдени с два компютъра. Те удрят седалките на двамата полицаи. Така те се ударят, единият в таблото, а другия в кормилото. Слава Богу, нямат сериозни наранявания. Единият е изписан веднага след прегледа, а другият е с натъртвания. Нямат фрактури и прорезни рани“, продължи Стъки. 

„След удара слязох да помогна на полицаите. Взеха ми проби за алкохол и наркотични вещества, и двете бяха отрицателни. Съставиха ми акт, по нашето законодателство аз съм виновник. Ще си платя акта и ще си понеса вината. Книжката ми е отнета до заплащане на акта. Имам и друго нарушение за скорост от 10 км мисля, че беше, нещо такова, не помня. То също трябва да бъде заплатено, за да си получа книжката“.

„Предпоставка е за катастрофа да спреш за проверка в платното за движение и то на скоростен път. Все пак е околовръстно, не е градско движение. Аз съм се движил със скорост в рамките на разрешеното. Ако съм карал с 40, може би ударът щеше да е по-лек, но можеше мен да ме удари някой. Не трябва да търсим вина в някого. Чувствам се виновен, че съм изпратил двама служители на реда, изпълняващи своята работа пред страната, двама бащи в болница. Това е неприятното и ме кара да се чувствам зле. Иначе за инцидента – знам, че вината е споделена между всички участници“, завърши Стъки.