Питър Фюри, бащата и треньор на Хюи Фюри, е една от най-интересните личности в професионалния бокс. Въпреки че не попада често в светлината на прожекторите, именно той е човекът, който стои зад успеха на Тайсън Фюри над Владимир Кличко през 2015 година.

Семейството им произхожда от родовете на ирландските цигани. Биографията на Питър Фюри далеч не е толкова чиста, като спорта. Преди години треньорът е лежал в затвора. Той е прекарал повече от 10 години зад решетките – първо след като е бил признат за виновен за притежание на амфетамини, а след това и за пране на пари.

Специалистът не крие миналото си. Дори често говори за случилото се.

„Миналото ми си е минало. Не го крия”, споделя бащата на Хюи Фюри, който в събота ще се изправи срещу Кубрат Пулев на боксовия ринг в Арена Армеец.

Фюри попада в затвора през 1995 година за 9 години, а по-късно отново е затворен през 2008 година.

„Излязох от затвора и посветих живота си на семейството си, помогнах им да напреднат там, където искаха да бъдат. Това е нещото, което те желаят. Не е нещо, което искам аз – не искам да бъда най-добрият треньор в света. Не искам нищо”, споделя преди повече от година Питър Фюри.

„Знаете ли, какво казват хората в затвора, живей за деня, не за утре, защото ако бях мислил за бъдещето, след като прекарах девет години в една малка клетка, главата ми щеше да гръмне. Просто живея за деня”, казва още Питър Фюри.

Gulliver/GettyImages
9 снимки

Треньорът, който днес стои зад успехите на своя син и племенник, разказва, че е имал съвсем малко опит в бокса, когато за първи път излиза от затвора. „Ако оставим настрана редовните боеве със затворниците, не много опит”, разказва още специалистът.

Той твърди още, че времето в затвора го е променило към по-добро. "Животът там е такъв, че не бихте искали да го видите - там сте в затвора. Това е адът на земята. Човекът, седнал до теб, може лесно да дръпне ножа през шията ти, защото е изпаднал в отчаяние, няма какво да губи. Попадането в затвора ме накара да разбера живота, както и какво ми липсва.”

Самият Тайсън Фюри не веднъж е споделял: „Ако не беше Питър, нямаше да бъда боксьор. Не бих тренирал с друг.”

LAP.bg
17 снимки

Питър Фюри не скрива, че едва след затвора започва „забавлението”.

„Направих много тренировки с момче, което беше бивш парашутист. Той беше високопоставен в армията. Мисля, че вече беше навършил 20. Имаше някои много добри момчета. Времето ми преминаваше в тренировки, тренировки, тренировки, телефонни обаждания, посещения от страна на семейството ми – Хюи беше малко момче в този момент.”

Хюи Фюри е едва на година, когато неговият баща се озовава в затвора. На 11 той напуска училище и се отдава на бокса.

„В нашата култура (на пътешественици) винаги се е считало, че това е моята отговорност като баща, да се грижа за семейството си. Ако му харесваше в училище, щях да го оставя там”, допълва още Питър.

А днес Хюи Фюри е считан за един от най-перспективните в професионалния бокс. В събота пред него се изправя Кубрат Пулев...

Боксовата галавечер ще включва седем двубоя и ще се предава от 19.30 часа пряко по DIEMA XTRA и PLAY DIEMA XTRA.

Всичко за зрелищния сблъсък може да откриете в специалната секция на Gong.bg.