Той е световен шампион по джудо. Той е и български полицай в една от тежките структури – ГДБОП. Вчера беше неговият първи работен ден като преподавател на бъдещи полицаи.

Най-голямата си победа в спорта досега постига като печели златен медал на Световните полицейски игри в Абу Даби. Кой е сенпай Радослав Марков – с него се срещна екип на „Събуди се”.

От 2000 души в Академията на МВР тогава приемат едва 100, а Радо е десети в класирането. Завършва и постъпва като оперативен работник в Криминална полиция. Отговаря за разпитите както на престъпници, така и на пострадали.

Повече от две години работи в най-елитното и тактическо звено в ГДБОП. И при джудото, и при залавянето на престъпници целта е една - опонентът е хвърлен на земята, обездвижен и се предава след успешна схватка. Под пагон научава и най-ценния житейски урок – да си лоялен и човек на място.

Не се отказва и от спорта. От 1998 г. е в залата. Тренирал е какво ли не – карате, спортна гимнастика, джудо, и джу джицу. Заради полицията Радо загърбва кариерата на професионален атлет, но не се отказва от спорта. Покорява върхове в бойните изкуства. Зад гърба си има безброй изстрадани републикански, европейски и световни титли.

Полицаят триумфира в Абу Даби, като спечели златото на Световните полицейски игри и победи най-добрите полицаи-джудисти от цял свят. Трудът и психиката на победител му носят и наградата „Спортист на годината” в МВР.

От най-елитните спецчасти се връща към корените си, за да предаде нататък наученото от реалния живот.