Настоящият шампион на IBF, IBO и WBA в тежка категория Антъни Джошуа (20-0, 20 КО) вярва, че Джак Джонсън, американски световен шампион от 1908-ма до 1915-та година, е най-великият шампион в тежка категория за всички времена.

В интервю за британските медии Джошуа разкри, че в последно време е започнал доста да изучава историята на спорта чрез документални филми, подготвяйки се за предстоящата му обединителна среща с шампиона на WBO Джоузеф Паркър, която ще се проведе идната събота вечер и ще бъде предавана директно в каналите на DIEMA XTRA и PLAY DIEMA XTRA от 22:30 часа българско време.

Антъни Джошуа и Джоузеф Паркър очи в очи

"В момента съм обсебен от документалните филми за историята на бокса. Платформата за видеоклипове "YouTube" е моят нов приятел", заяви Джошуа.

"Мисля, че най-великият боксьор в тежка категория за всички времена е Джак Донсън, но боецът в тежка категория, от който съм научил най-много е Ивендър Холифийлд", добави британецът.

В интерес на истината Джак Донсън идва от епоха, в която серията от срещи без загуба бяха без значение в спорта, така че професионалния му рекорд от 73 победи, 10 равенства и 13 загуби по никакъв начин не наранява световната му репутация.

"Гигантът от Галвестън"  става първият цветнокож шампион в тежка категория, след като побеждава Томи Бърнс през 1908-ма година. Преди това на цветнокожите боксьори не им е било позволявано да се бият за награди в бокса.

След победата над Бърнс, Джонсън продължава да царува в тежка категория в продължение на седем години, като в крайна сметка губи титлата след загуба с нокаут от Джес Уилард в 26-ия рунд от планувана 45-рундова среща.