Цялостната картинка в света на бокса в тежка категория е кристално ясна към този момент, което си е рядко срещано явление.

Има четири важни титли (колани) в играта. Антъни Джошуа държи тези на WBA (Световната боксова асоциация) и IBF (Международната боксова федерация). Джоузеф Паркър е притежател на титлата на WBO (Световната боксова организация). След това идва и Дионтей Уайлдър със своя колан на WBC (Световния боксов съвет).

Големият бой: Кога и къде ще можем да го наблюдаваме

Никой боксьор до сега не е държал всички тези четири колана по едно и също време, но титлите сега са по-близо до обединяване от всякога. Бихме могли да видим първият абсолютен шампион в историята на бокса след само още два двубоя.

Ето всичко, което трябва да знаете за титлите, които са заложени преди дългоочакваната обединителна среща между Джошуа и Паркър, която ще се проведе тази вечер (31-ви март) на стадион "Принсипалите" в Кардиф, Уелс и ще бъде предавана директно в каналите на DIEMA SPORT и PLAY DIEMA XTRA от 22:30 часа българско време

1. Какви колани са заложени?

Три световни титли ще бъдат на линията, когато Джошуа и Паркър излязат на ринга тази вечер (31-ви март). Титлите на WBA, IBF и WBO ще попаднат в ръцете на победителя. Има още един колан в игра - този на IBO (Международната боксова организация), който също е притежание на Джошуа. Въпреки това, този колан се счита за не толкова популярен и не е толкова уважаван като останалите четири ръководни органа (IBF, WBA, WBC и WBO), които отказват да го признаят за законен такъв.

2. Защо има толкова много колани?

Добър въпрос. Основната причина е, че за разлика от повечето спортове, в бокса няма един единствен управителен орган, който да решава правилата на бокса, да рекламира и популяризира спорта и да се грижи за неговото дългосрочно бъдеще.

Вместо това има четири ръководни органа. Два от тях са създадени през 60-те години. WBA (Световната боксова асоциация) е създадена през 1962-ра година в САЩ, но сега е базирана в Панама. Година по-късно е създадена и WBC (Световния боксов съвет) в Мексико.

През следващите години се появяват и още два управленски органа. IBF (Международната боксова федерация) е създадена през 1983-та година, след като Боб Лий се проваля в опитите си да стане президент на WBA. Пет години по-късно WBO (Световната боксова организация) се формира като част от разделение на WBA. Организацията е базирана в Пуерто Рико.

Четирите управленски органа рядко се съгласяват да работят заедно, защото всички те печелят пари от налагането на такси и санкции, чрез които позволяват на даден боксьор да се бие за техните титли. Това прави изключително трудно задържането на повече от един колан в спорта.

Междувременно организациите на IBO (Международната боксова организация) и WBU (Световния боксов съюз) се смятат за не толкова престижни отличия и не се признават от по-голямата боксова общественост.

3. Кога Джошуа и Паркър спечелиха коланите си?

Джошуа спечели титлата на IBF, когато нокаутира Чарлс Мартин за само два рунда в "О2 Арена" в Лондон през 2016-та година. След това той защити титлата си срещу Доминик Бризийл и Ерик Молина, преди да добави коланите на WBA и IBO към колекцията си, когато детронира Владимир Кличко през 90,000 зрители на стадион "Уембли" през април миналата година.

Паркър от своя страна е шампион на WBO от декември 2016-та година, когато победи американеца Алън Руиз чрез близко съдийско решение. Новозеландецът е защитил своята титла два пъти. Веднъж срещу Разван Кожану и веднъж срещу Хюи Фюри.

4. Кой държи четвъртата титла?

Американецът Дионтей Уайлдър държи единственият колан, който няма да бъде на линията в Кардиф. 32-годишният нокаутьор е шампион на WBC от 2015-та година, когато победи Бърмейн Стивърн чрез съдийско решение.

Победителят от сблъсъка между Джошуа и Паркър със сигурност ще иска да се изправи срещу Уайлдър в следващата си среща, за да се опита да пренапише историята на бокса.

5. Някой някога държал ли е всичките четири колана едновременно?

Не! Дори и легенди като Ивендър Холифийлд, Майк Тайсън, Ридик Боу и Владимир Кличко не успяха да държат всичките четири колана едновременно. Британецът Ленъкс Люис се приближи най-много до тази цел, но правните спорове с WBO му попречиха да сбъдне мечтата си.

6. Ами Тайсън Фюри?

Фюри спечели титлите на WBA, WBO и IBF, когато победи Владимир Кличко по точки през ноември 2015-та година в Дюселдорф, Германия. Победата на Фюри е широко смятана за едно от най-великите изпълнения в историята на британския бокс на чужда земя.

Той обаче бързо изпусна титлата на IBF, тъй като не пожела да се изправи срещу задължителния претендент Вячеслав Глазков, заради уредения реванш с Кличко, който в крайна сметка така и не се състоя.

След това британеца освободи и титлите на WBA и WBO, които сега се държат съответно от Уайлдър и Паркър, след като даде положителен тест за употребата на наркотични вещества, а освен това призна, че има проблеми със своето психично здраве.