Братята Александър и Иван Команови приковаха вниманието с успешното си представяне на Световното първенство по карате киокушин, което се проведе в Екатеринбург, Русия. Те спечелиха съответно златен и сребърен медал от турнира, който донесе на родината ни още 4 бронзови отличия.

27-годишният Александър Команов стана световен шампион в категория до 90 килограма с победа над литовеца Кецутис Радвила във финала. Неговият по-голям брат пък заслужи сребърното отличие в категория до 70 кг, след като загуби от руснака Сергей Чмуневич.

В студиото на „Събуди се” по NOVA двамата разкриха, че карате е семейна традиция, като първите си уроци са получили кажи-речи веднага след прохождането. „Много е важно родителите да те разбират в какви трудности изпадаш в хода на самата подготовка. Много е важно цялото семейство да върви в една посока”, коментира Иван Команов.

„Винаги е имало една борба между нас заради малката разлика в годините (година и 2 месеца б.р.)”, добави Александър, който отказа да заяви кой от двамата е отнасял повече удари. „Точно заради нея сме вървели винаги напред, надграждали сме формата си и тактически сме се развивали. Все пак да надхитриш брат си, с когото си заедно всеки ден.”

Братя Команови обаче бяха категорични, че дотук в кариерата си никой не е успявал да ги нокаутира в спаринг. Чуйте повече от тях в прикаченото видео.