Джеймс Смарт е черен колан четвърта степен от академията на Грейси Жиу-житцу в Кейп Таун под Rorion, Ryron и Rener Gracie. Той се занимава с жиу-житцу от 19 години и е първият Грейси инструктор, който прави школа извън Лос Анджелис.

Джеймс бе в България по покана на Ангел Караиванов от столичния клуб "Martial Animals", където той води няколко тренировки и направи безплатен семинар по системата Грейси жиу-житцу.

Представяме ви ексклузивно видео, което Смарт засне за ММА.BG, в което черният колан разказва за това кои са неговите най-големи постижения, какво мисли за престоя си в България и как според него влияе жиу-житцу върху децата.

"По отношение на децата в жиу-житцу смятам, че това е най-добрият спорт, който те могат да научат," сподели Джеймс за MMA.BG и добави:

"Дава им увереност, показва им как работи тялото им, как се движи. Изгражда много физическа сила. Имаме много ученици - деца, които идват при нас с различни проблеми - липса на внимание, психични разстройства, аутизъм и какво ли още не. И родителите винаги са ни казвали, че има осезаеми подобрения у децата им - в поведението и в отношението им към другите хора. За децата това е страхотно преживяване. Това е много добър начин да опознаят себе си и да изградят самоувереност."

След престоя си в България Джеймс Смарт е очарован от видяното и възлага големи надежди на Ангел Караиванов, който официално получи кафявия си колан от именно Джеймс, и неговия клуб един ден да станат част от страхотната система за самоотбрана на Грейси.

Джеймс Смарт е пътувал по целия свят и е имал възможността да тренира с едни от най-добрите атлети от емблематичната фамилия, включително и с Хелио Грейси.