Шампионът на IBF, IBO, WBA и WBO в тежка категория Антъни Джошуа (21-0, 20 КО) би желал да получава редовно съвети от бившия крал в дивизията Владимир Кличко.

В миналото украинецът използваше Джошуа като спаринг партньор, но миналата година, пред  90000 зрители на стадион "Уембли" в Лондон, двамата се срещнаха на ринга за двубой, който в края на годината беше избран за "Битка на годината".

Джошуа свали в нокдаун Кличко в петия рунд, но ветеранът успя да се възстанови. Кличко пък свали Джошуа на земята рунд по-късно, но младият атлет съумя да удържи на натиска. Стигна се до 11-ия рунд, в който Джошуа отново свали на два пъти своя по-опитен опонент, за да запише победа с технически нокаут, отмъквайки титлите на украинеца.

Реваншът между двамата беше планиран за есента на миналата година, но Кличко промени решението си и в крайна сметка реши да се оттегли от спорта. Украинецът бе една от най-доминиращите фигури в тежка категория за последните 30 години. Преди да загуби последователно от Джошуа и Тайсън Фюри, Кличко нямаше загуба в продължение на 10 години.

Сега Джошуа изпитва огромно уважение към своя украински колега и двамата бойци винаги не пропускат да кажат добра дума за другия в пресата.

"Ако Кличко ми даде малко от своите знания, мисля, че това ще ме стимулира да се справя по-добре, отколкото мога. Имам нужда от него на моя страна, определено изпитвам огромно уважение към него. Неговият мозък е боксова енциклопедия. Винаги ще се уча от него, защото той е постигнал повече от мен", заяви Джошуа.

„Въпреки че го победих онази нощ, по отношение на цялостната му кариера, той е направил толкова много, че винаги бих му свалил шапка за успехите му. Той загуби три срещи, а след това царува в продължение на 10 години, за подобно нещо се изискват много умения и мотивация”, добави британеца.