Малшанс споходи българските джудисти в първия ден на Европейската купа в София.      

Единствено Валентин Алипиев ( 60кг) от българските състезатели достигна до полуфинал на провеждащата се в момента Европейска купа за мъже по джудо в София. Пред близо 600 души публика Алипиев постигна две поредни победи с ипон над Милош Софиане ( Франция) и Алон Ахарон ( Израел) , но за място на финала беше спрян от Тофик Мамадов (Азербайджан), който по–късно триумфира със златото . В спор за бронза Алипиев беше надигран от Лука Махадзе ( Франция) и българинът остана на крайното пето място в категорията. 

Травма още в първата среща спря от участие една от надеждите ни за медал в категория 66 кг Янислав Герчев. Талантът получи спазъм в корема и се наложи да бъде изнесен на носилка, а след това закаран и в болница.

Джудо

източник: Костадин Андонов

„ Малкият дявол е . Първоначалните прегледи в „Пирогов” показаха разтежение в долната част на корема. Нещо ме преряза изведнъж и не можех да се изправя. Бях подготвен, но има и такива ситуации в нашия спорт. Ще изчакам окончателните резултати утре сутрин. От тях ще зависи дали ще пътувам до Париж другата седмица за Гран шлем турнира”, сподели Герчев след завръщането си в залата.

Загуби в първите си срещи записаха при 60-килограмовите Борислав Янаков, Димитър Стоянов и Горан Козарев. В категория 66 кг Божидар Темелков, Румен Радев, Християн Христозов паднаха в елиминациите. Приятно впечатление направи Марк Христов в тази категория, който  е на 17 години и притежава огромен потенциал. Христов, подкпепян силно от трибуните,  победи Даниел Перес от Испания, но в следващата среща отстъпи трудно срещу опитния Тарлан Каримов (Азербайджан) с едно вазари.

Теодор Табашки, Явор Михайлов, Добромир Калистерски , Кирил Борисов и Георги Граматиков напуснаха турнира след загуби в квалификациите в кат. да 73 кг.

В неделя от 10:00 часа започват елиминациите и репешажите в категориите : 81,90, 100 и +100 кг.

Българското участие :

Кат. 90 кг- Ивайло Иванов, Марко Новков, Костадин Цветанов, Алекс Василев

Кат. до 100 кг- Даниел Дичев, Борис Георгиев

Кат. над 100 кг- Веселин Иванов, Ивайло Димитров

В шампионата участват 244 джудисти от 29 държави. Като сред тях освен от Европа има състезатели от Нова Зеландия, Канада, ОАЕ и Гамбия.