Американецът с мексикански корени Майки Гарсия (38-0, 30 KO) спечели световна титла в четвърта различна категория, надделявайки над преди това непобедения руснак Сергей Липинетс (13-1, 10 КО) в двубой за колана на IBF в супер-лека категория през изминалия уикенд.

С тази победа Гарсия се присъедини към легендите Мани Пакиао и Хуан Мануел Маркес като единствените боксьори, които са печелели титли в категория перо, супер-перо, лека и супер-лека.

"Чувствам се страхотно. Спечелването на тази четвърта титла в четвърта различна категория е чест за мен. Да ме наредят до имената на Мани Пакиао и Хуан Мануел Маркес е огромна чест. Просто написах малка глава в историята на бокса с моето име, името на баща ми и на брат ми. Мисля, че хората ще помнят семейство Гарсия за векове", заяви Майки.

Гарсия надделя над Липинетс по точки - 116-111, 117-110, 117-110 - пласирайки 46%-та от мощните си удари, в сравнение с 36%-та на вече бившия шампион.

"Той се боксираше точно както очаквах - много труден, много гладен и силен боец. Той е много опасен, но ние имахме страхотен план за игра и успяхме да надделеем", заяви американеца.

След края на двубоя, Гарсия, който все още държи титлата на WBC в лека категория, потвърди убежденията си да търси най-големите срещи, независимо от това в каква категория са те.

"Обичам да имам много възможности. Бих могъл отново да се бия в лека категория, за да обединя титлите там, което много искам да направя. След няколко срещи може и да ме видите в полусредна категория, кой знае", завърши Гарсия.