Ако казахстанската суперзвезда Генади Головкин (37-0-1, 33 КО) продължи с идеята за двубой с американеца Ванес Мартиросян (36-3-1, 21 KO) на 5-ти май в Калифорния, той рискува да бъде лишен от титлата на Международната боксова федерация (IBF) в средна категория.

В четвъртък от IBF са изпратили писмо до екипите на Головкин и задължителния претендент Сергей Дервяченко, заявявайки, че те няма да подкрепят срещата между Головкин и Мартиросян

Казахстанецът притежава също и титлите на Световната боксова асоциация (WBA) и тази на Световния боксов съвет (WBC), но тези два органа са зад него за предстоящата му среща.

За Головкин това може да се окаже сериозен проблем. Истина е, че понякога бойците се отказват от коланите си, особено ако са абсолютни шампиони, за да вземат повече пари от някоя среща, която санкциониращата организация не подкрепя към този момент.

Головкин обаче отдавна е заявил желанието си да обедини цялата средна категория и към момента притежава три от четирите големи титли (четвъртата е тази на WBO и е притежание на Били Джо Сондърс). Казахстанецът се труди доста за тези три пояса и неговият промоутър Том Льофлер заяви, че ще поиска от IBF да направят изключение в този случай, но това не изглежда вероятно да се случи предвид тяхната ситуация към този момент.

Това може да се окаже още един удар за Головкин, който се опитва всячески да излезе на ринга на 5-ти май, където първоначално трябваше да се изправи срещу мексиканската суперзвезда Саул "Канело" Алварес, който обаче се оказа със шестмесечно наказание за употребата на забраненото вещество кленбутерол.

Сега ако се бие с Мартиросян, Головкин може да загуби една от титлите си. Ако не го направи, той остава без двубой за пролетта, което очевидно не иска да се случи в предвид на проведения над двумесечен тренировъчен лагер.