Роден талант, олимпийски шампион, непобеден на професионалния ринг - това е Антъни Джошуа, новата звезда в бокса. Няма никакво съмнение, че 28-годишният британец е сред най-силните състезатели в този спорт през последните години. Но мечтите му не спират дотук. Той ще се бори с всички сили за статут на легенда в бокса. А голямата му цел е да обедини всички пояси в тежка категория.

Британецът нареди 20 поредни победи на професионалния ринг, всяка от които с нокаут. А че го очаква бляскаво бъдеще, се видя още миналия април. В определяния за мач на века Джошуа срази легендата Владимир Кличко и буквално пенсионира украинеца, поставяйки началото на нова епоха в бокса. След това направи една успешна защита на титлите си на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Международната боксова организация (IBO) срещу Карлос Такам, който замести контузения Кубрат Пулев. На 31 март пък на Джошуа му предстои дуел с Джоузеф Паркър и при победа ще прибави колана на Световната боксова организация (WBO). А това би го приближило още повече до голямата цел - да стане първия боксьор, носител на всички титли.

Същата задача си е поставил и Дионтей Уайлдър, шампион на Световния боксов съвет (WBC). Роденият преди 32 години в Алабама американец сам се провъзгласи за номер 1 в историята. Вярно е, че статистиката му от 40 последователни победи и нито една загуба респектира, но отговор на този въпрос може да се получи едва при сблъсък с Джошуа. А организирането на този мач със сигурност ще отнеме доста време. Играта на нерви ще продължи месеци наред, а напрежението със сигурност ще ескалира преди светът да се наслади на едно от най-чаканите събития в историята на бокса.

Джошуа, чиито родители са от Нигерия, дебютира на професионалния ринг през октомври 2013 година и оттогава има 20 победи. Досега всичките му срещи са били на родна земя. Именно по този параграф той понася доста критики от Уайлдър, който е убеден, че меката на този спорт винаги е била Америка и тази тенденция ще се запази и занапред.

Джошуа вече игра пред многобройна публика на „Уембли“ в Лондон и на арената „Милениум“ в Кардиф. Но не крие, че в началото е бил доста срамежлив, а интересът на хората към него го е смущавал. Сега обаче е различно, защото се е научил да използва енергията на феновете. Антъни Джошуа спечели най-престижното отличие при аматьорите - олимпийското злато на Игрите в Лондон през 2012-а, след което стана фактор и при професионалистите. Той е силно вярващ, а в свободното си време обича да играе шах. Част от парите си инвестира в луксозен фитнес център в Лондон, който отвори врати в началото на миналата година.

Дионтей Уайлдър също е необикновен състезател, способен да върне боксовата слава на Америка в този спорт, позагубена след дългогодишната доминация на братята Кличко. С ръста си от 211 сантиметра той е истински гигант, а осанката му напомня за гръцка статуя от Античността. На ринга е безкомпромисен като „черния бомбардировач“ Джо Луис, а извън него е прям като Мохамед Али.

Като дете Уайлдър мечтае да играе за отбора по американски футбол на Алабама, но съдбата му е отредила да се превърне в един от най-добрите боксьори на нашето време. Противно на логиката, кариерата му в този спорт започва, когато повечето му съперници вече са натрупали немалък опит – на 19 години. Стимулът му да събира победи на ринга не е само въпрос на лично удовлетворение, а също на живот и смърт. Още тийнейджър става баща, но радостта от щастливото събитие бързо е заменена от тревога – момиченцето е с вроден дефект на гръбначния стълб. Оттук нататък мисията на Уайлдър е да направи така, че дъщеря му да се оправи, каквото и да му струва това. Хваща се да работи какво ли не, включително става шофьор на камион. Но решава, че най-добрият начин да изкара пари е чрез спорта – макар пътят да е осеян с редица трудности. Казва, че се влюбил в бокса от първото си влизане в залата. Един от най-близките хора на Уайлдър е Джей Диз – негов треньор и мениджър. Диз е първият специализиран промоутър в Алабама и най-младият в тази сфера, тъй като стартира дейността си едва на 26 години. От първата си тренировка досега Дионтей разчита на него и не спира да се учи, най-вече от играта на легендарния британец Дейвид Хей. След само 20 мача в аматьорския бокс Уайлдър си тръгна от олимпийските игри в Пекин през 2008 година с бронзов медал. Три месеца след това стана професионалист. Наричат го „бронзовия бомбардировач“. Той е първият американец, станал световен шампион в тежка категория след Шанън Бригс. Освен това Уайлдър направи така, че Алабама да бъде домакин на мач за един от престижните пояси в този спорт за първи път в историята си. Дионтей е първенец на планетата от 2015 година. Триумфът бе на рождената дата на идола му Мохамед Али. Американецът е специалист в нокаутите – записа цели 39 до момента в професионалния бокс. Не че опонентите му бяха слаби – напротив. Просто Уайдър е изключителен. Единственият, издържал 12 руда срещу него е Бърмейн Стивърн.

Повечето американски боксьори се установяват в Ню Йорк, Лас Вегас или Лос Анджелис. Но не и Уайлдър, който продължава да се подготвя в Алабама. Целта му никога не е била да бъде краткотрайна сензация – неговото призвание е да бъде легенда. Уайлдър вече изпълни плана си – да бъде десет години в професионалния бокс, но е далеч от отказване, защото по думите му все още не е достигнал съвършенството в спорта.

Мечтата за обединение на четирите световни титли в тежка категория ще стане реалност. Въпросът е кой е призван да изпълни задачата – Джошуа или Уайлдър.