Британецът Дилиан Уайт беше лишен временно от правото да бъде задължителен претендент на шампиона Дионтей Уайлдър (САЩ) за световната титла в тежка категория на Световния боксов съвет (WBC) заради допинг нарушение.

Уайт е уличен в употреба на забранена субстанция по време на мача си в Лондон срещу колумбиеца Оскар Ривас на 20 юли, който той спечели с пълно съдийско единодушие, а с това и правото да оспорва шампионския колан на Дионтей Уайлдър (САЩ).

От Британската антидопингова агенция все още не са обявили официално резултата от Б-пробата на боксьора, но от WBC съобщиха, че в А-пробата има наличие на допинг.

"С оглед разкритията и в очакване на изхода от разследването WBC временно замразява правото на Дилиан Уайт да бъде задължителен претендент за световната титла в тежка категория в дивизията", заявиха от Световния боксов съвет.

"Г-н Уайт ще получи възможност да изкаже позицията си на изслушване пред комисия на WBC, като датата и мястото за това ще бъдат определени в най-скоро време", се казва още в съобщението.

31-годишният Уайт отрече обвиненията за допинг и заяви, че е спечелил напълно честно срещу Ривас.

"Разочарован съм от всичките тези глупости, които се сипят по мой адрес в последните няколко дни. Адвокатите ми са се заели със случая, но ми казаха да не коментирам по юридически причини", заяви Уайт.

Боксьорът е заплашен с 8-годишна санкция, ако вината му бъде потвърдена, след като той вече изтърпя наказание от 2 години заради положителен допинг тест за забранен стимулант през 2012 година./БТА