Дългоочакван двубой между двама от топ претендентите в лека категория на Ultimate Fighting Championship (UFC) беше официално насрочен за предстоящото на 7-ми април събитие UFC 223. 

Бившият шампион Антъни Петис и Майкъл Киеза ще премерят сили в "Барклейс Център" в Бруклин, Ню Йорк.

Петис (20-7) преди време беше смятан за един от най-добрите бойци в лека категория. Но след загубата на титлата в двубоя с Рафаел Фос Аньос през 2015-та година той записа пет загуби в последните си седем срещи, като последната от тях беше дойде след 5-рундова кървава афера с Дъстин Пойрие.

Киеза (14-3) ще се опита отново да се изкачи в класацията след не особено активната за него 2017-та година. Победителят от турнира TUF 15 се би само веднъж през миналата година, а в тази битка той записа загуба от Кевин Лий. 
Това прекъсна серията му от три поредни победи. Киеза е спечелил бонуси за три от последните си пет срещи. Два пъти за битка на вечерта и един път за най-добро представяне.

Събитието UFC 223 се очертава да бъде решаващо за развитието на леката категория в организацията. Не само заради основният двубой за вечерта, в който временния шампион Тони Фъргюсън ще премери сили с непобедения основен претендент Хабиб Нурмагомедов, но също така заради срещите между Ал Якинта и Пол Фелдър и тази между Джо Лоузън и Крис Груджмахер.