Месец април в света на смесените бойни изкуства без съмнение беше див и изпълнен с интересни срещи. Но влакът продължава да ускорява и вече сме в месец май, а там ни чакат още доста вълнуващи битки. Ето пет от тях, които не трябва да изпускате.

12-ти май, Bellator 199: Райън Бейдър (24-5) - Мохамед "Кинг Мо" Лавал (21-6)

Турнирът в тежка категория на бойната организация "Bellator" получи силен тласък през миналия уикенд, след като легендата Федор Емелианенко наелектризира света на смесените бойни изкуства с 48-секунден нокаут над бившия шампион на UFC Франк Мир. Емелианенко ще се срещне с Чаел Сонен в полуфинална среща от турнира, а другият полуфинал ще бъде определен от предстоящата среща между Бейдър и Лавал в Bellator 199.

Райън Бейдър, шампион в полутежка категория на Bellator, изглежда намери точната организация за него, спечелвайки двете си битки в нея, откакто се премести от UFC. Като цяло той триумфира в последните се четири двубоя и в девет от последните десет. Мохамед Лавал, бивш шампион на Strikeforce в полутежка категория спечели две от последните си три срещи, включително и победа над Куинтън "Рампейдж" Джаксън в Bellator 175. Победителят от срещата между Бейдър и Лавал ще се изправи срещу Мат Митрионе в двубой за място на финалите.

12-ти май, UFC 224: Аманда Нунес (15-4) - Ракел Пенингтън (9-5)

Помните ли времето, в което титлата при жените на UFC в категория петел се пренасяше от човек на човек като горещ картоф? Тя премина от ръцете на Ронда Раузи до тези на Холи Холм, а след това пое към Миша Тейт, за да стигне до Аманда Нунес в рамките на осем месеца. Това се случи преди само две години, но изглежда толкова отдавна. Нунес, обаче, задържа титлата и в следващата си среща ще се опита да направи трета защита на трофея. Ракел Пенингтън пък се намира в серия от четири поредни победи и пет в последните шест срещи. В последната си битка тя надделя над Миша Тейт, с което пенсионира бившата шампионка. Въпреки, че от UFC определено не са планирали предстоящата среща като такава, двубоят за титла между Нунес и Пенингтън ще бъде първият между две лесбийки.

25-ти май, LFA 40: Кевин Агиляр (13-1) - Тан Ли (8-1)

Този двубой е крайъгълен камък за телевизионния гигант AXS, който непрестанно подкрепя по-дребните бойни организации и се намира в спорта по-дълго от всяка друга телевизия. Събитието LFA 40 в Далас ще отбележи 400-ното излъчване на кабелната мрежа, а черешката на вечерта ще бъде битката за обединяване на титлата в категория перо. В нея шампионът Кевин Агиляр, който се намира в серия от пет поредни победи, ще се изправи срещу временния шампион Тан Ли, който надделя в последната си среща над Боби Мофет чрез технически нокаут във втория рунд през януари.

С Агиляр, който спечели 10 от 13-те си победи чрез нокаут или захват за отказване, и Ли, който нокаутира всичките си 8 опонента до този момент, предстоящата битка между тези двама атлети обещава истинско зрелище.

25-ти май, Bellator 200: Рафаел Карвальо (15-1) - Гегард Мусаси (43-6)

Холандецът Гегард Мусаси е бил шампион навсякъде, от Strikeforce през DREAM до Cage Warriors, в хода на своята забележителна кариера. Може ли да добави титлата на Bellator към своята колекция?

Това няма да бъде толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Рафаел Карвальо може да е един от най-незабележимите шампион в света на смесените бойни изкуства, но има огромното желание това да се промени, а това ще се случи с победа над едно от най-големите имена в спорта. Карвальо тихичко натрупа серия от 15 поредни победи, 12 от които с нокаут, и ще се опита да направи четвърта защита на титлата в средна категория, която спечели през октомври 2015-та година. Мусаси от своя страна спечели шест последователни срещи и осем от последните девет, включително и спорна победа чрез съдийско решение над Александър Шлеменко в Bellator 185 в неговия дебют за организацията.

27-ми май, UFC Ливърпул: Стивън Томпсън (14-2-1) - Дарън Тил (16-0-1)

Дарън Тил едва ли би могъл да бъде в по-добра позиция да стане следващата британска суперзвезда в света на смесените бойни изкуства. С оттеглянето на Майкъл Биспинг в края на тази година, непобеденият Тил ще се отправи към родния си град на 27-ми май в опит да стане водещ претендент за титлата на UFC в полусредна категория.


 

Но докато от UFC му дават всяка възможност да стане звезда, те никак не му помагат с лесни задачи в Октагона. Единствената загуба на Томпсън през последните шест години е от настоящия шампион Тайрън Уудли и дойде след изключително спорно съдийско решение. След нея Томпсън записа впечатляваща победа над Хорхе Масвидал в UFC 217. 25-годишният Тил няма загуба на професионалната сцена, а в последната си среща надделя над опитния американец Доналд Сероне чрез нокаут в първия рунд.