1600 таекуондо състезатели ще се съберат в София за един от най-мащабните турнири в Европа, а вече и в света. ‘Sofia Open’ ще се проведе в София на 3-4 март в „Асикс Арена“. Състезанието има вече 5-годишна традициия, а миналата година получи и престижната категория G1, която класира за олимпиада. Сега за ранкинговия турнир има регистрирани 1200 състезатели от 6 континента или над 45 държави. По същото време тече и състезание за начинаещи, като техния брой е над 370. Така общият брой таекуондисти, които ще се появят на игралните полета за двата състезателни дни е над 1600 от различни възрастови категории.

Турнира ще може да следите на живо онлайн на уебсайта http://sofia-open.com/live-stream/

Преди старта на Sofia Open, Слави Бинев, председател на Българската федерация по таекуондо-олимпийски стил, сподели: „Досега турнирът беше в тестов период, но след миналогодишното издание, когато организацията беше брилянтна, вече може да кажем, че всяка година в София ще има турнир по таекуондо от категория G1 и се надяваме той да се организира отново от ТК „Рамус“. Освен тази новина, организаторите от Федерацията споделиха, че съвсем скоро в България ще бъде открит и първия за Европа таекуондо център по споразумение със Световната таекуондо централа КУКИОН в Корея.

Основният организатор на ‘Sofia Open’ Димитър Михайлов подчерта, че освен многобройните и качествени състезатели, турнирът е привлякъл и съдийски състав на високо международно ниво (с главен рефер Илия Димитров), а участниците ще играят с най-модерната електронно-отчитаща екипировка, която е използвана и на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Ще има 12 игрални полета в залата, като в първия ден от турнира ще играят децата и кадетите, а в неделя ще играят мъжете. Тогава ще се появят и най-големите имена в спорта.

В ‘Sofia Open 2018’ ща вземе участие йорданецът Ахмад Абугауш - олимпийски шампион от Рио 2016 в категория до 68 кг и бронзов медалист от световното първенство през 2017 г. Само преди дни той победи най-добрия ни таекуондист Владимир Далаклиев на финала на отвореното първенство Fujairah Open 2017 WT G1. Очаква се на наш терен Далаклиев да вземе реванш от йорданеца.

Другите големи имена са сребърният медалист от Рио – Лутало Мухамад (Великобритания), световната и европейска шампионка и трета от олимпиадата в Рио – Бианка Уалкден (Великобритания), както и известни таекуондисти от Австралия, Аржентина и САЩ.

От българска страна участие в турнира ще вземат най-добрите ни състезатели – освен бронзовия медалист от световното първенство в Муджу (Южна Корея) Владимир Далаклиев, това са още и световният шампион при кадетите Александър Джорджев, който спечели златото в миналото издание на ‘Sofia Open’ и европейският шампион при кадетите Даниел Ладжев. Всичките ни топ състезатели са регистрирани, но за Владимир Далаклиев, Калоян Бинев и Митко Джорджев ще се реши в последния момент дали могат да участват, предвид контузиите им в състезанията от началото на годината.

Мероприятието се организира от Таекуондо клуб „Рамус“ съвместно с Българската федерация по таекуондо - олимпийска версия.

Видео от изданието на турнира през 2017 г. може да видите тук –  https://goo.gl/1mPmEB

Покана за събитието онлайн вижте тук - https://goo.gl/Vkxq2e

Таекуондо клуб „Рамус“ е един от най-големите и най-успешни частни клубове по таекуондо в България. Неговите възпитаници са носители на медали от републикански, балкански и европейски първенства по таекуондо, включително и на отборни отличия. В последните години ТК „Рамус“ е организатор на две авторитетни международни състезания, станали вече традиционни – ‘Sofia Open’ и Детски турнир в чест на Деня на народните будители. Тези състезания са сред най-масовите спортни прояви в България – в последното издание на ‘Sofia Open’ се включиха 1300 състезатели от повече от 40 държави. Треньор на клуба и ключов организатор на турнира е Димитър Михайлов - един от най-успешните български състезатели по таекуондо, носител на 13 републикански титли и на множество отличия от авторитетни международни състезания. Той е и вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо.

Билетите за ‘Sofia Open 2018‘ са в продажба и могат да бъдат закупени онлайн или по куриер от www.ticketportal.bg, както и във всички обекти от мрежата на Тикетпортал: НДК, Бензиностанции ОМВ, книжарници Буктрейдинг, Магазини Office 1 Superstore.