По ирония на съдбата, последното състезание от годината ще се окаже и първата надпревара, която екипажите ще трябва по-скоро "да плуват", отколкото да карат с висока скорост. Рали спринт Бургас, с който се затваря сезонът на автомобилната година върви втори ден в дъждовно и студено време.

Обратно на метеорологичните прогнози, битката за победата тук, а с това и за шампионската титла за тази година е жестоко гореща.

След първите два етапа от състезанието - Росенец 1 (7.05 км) и Равадиново 1 (7.1 км), победите са за действащият шампион Мирослав Ангелов и навигаторът му Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5), който след първата третина от състезанието води на преките си конкуренти Кирил Тодоров/Георги Аврамов (Астра Рейсинг, Пежо 208 R2) с 41.8 сек.

Тодоров и Аврамов са втори и на двете изпитания до момента, но това в никакъв случай не устройва Ангелов/Гаджев. Те пропуснаха участието в Ихтиман и с две призови места от началото на сезона за екипажа на Астра Рейсинг срещу победата на Ангелов/Гаджев във Видин, Тодоров/Аврамов ще станат новите шампиони.

Трети в класирането до момента са шампионите от 2017 година Динко Иванов/Живко Желев (Стара Загора, Ситроен С2 R2), които изостават от претендентите си на 10.6 секунди.

В този смисъл задачата на Киро Тодоров силно се усложнява, защото освен натискането на лидерите, трябва да пази дистанцията си и аванса си през заралии. В случай на очакваната победа на Ангелов, но при второ място за Иванов, шансовете за титлата на Тодоров се изпаряват стопроцентово.

Зад заралиите е още един екипаж, който може да преобърне класирането и за спринта в Бургас, и за шампионата. Борис Григоров/Виктор Миленков (БМВ-България, Мицубиши Лансър Ево 9) имат предимството на своя автомобил, чиито характеристики се приближават най-много до Шкода-та на Ангелов.

Ако те биха завършили пред Тодоров/Аврамов, ще се окажат в положението на онзи конкурент, за който залозите са най-малки, но може да предреши финала за годината.

След 30-минутен сервиз, екипажите продължават с втория тур на същите две отсечки. След това, до края на надпреварата остава 5-ия скоростен етап, последния тур на Равадиново, преди колоната да финишира в 14:20 часа на Морска гара Бургас.