С началото на 2022 година започва и 44-то издание на най-популярното офроуд рали в света - Рали Дакар. За трета поредна година домакин на Рали Дакар ще бъде Саудитска Арабия, като настоящото издание ще започне на 1 януари в Ха'ил и ще завърши на 14 януари в Джеда.

Състезателите ще преминат през един пролог и 12 нормални етапа, като 8 януари ще бъде ден за почивка в Рияд. Организаторите на надпреварата са подготвили интересен и предизвикателен маршрут за участниците, които ще трябва да преминат през каньони и скали в района Неом, след което да минат по крайбрежието на Червено море и пясъчните дюни около Рияд, преди да се насочат към финала в Джеда.

Общо 750 състезатели (пилоти и навигатори) ще участват в Рали Дакар 2022 в различните дисциплини (мотори, коли, бъгита, камиони и др.), като сред тях има 209 новобранци (участващи за първи път), 130 легенди (за които това ще бъде поне десето участие) и 60 жени. Още 315 състезатели са се записали за участие в така нареченото Дакар Класик (класически коли и камиони).

Сред най-именитите участници в тазгодишното издание на състезанието са французина Стефан Петерханзел, който е печелил титлата общо 14 пъти (6 пъти с мотор и 8 пъти с кола), четирикратният победител от Испания Карлос Сайнц и рали легендата Себастиан Льоб от Франция, който е рекордьор по титли от Световния рали шампионат - 9.

Рали Дакар е най-престижното и атрактивно офроуд рали състезание, като дебютното му издание е през 1978 година. В повечето издания до 2007 година участниците карат от столицата на Франция Париц до столицата на Сенегал Дакар, поради което и надпреварата се казва Рали Париж-Дакар. Заради проблеми със сигурността в Мавритания изданието през 2008 година е отменено, а от 2009 Рали Дакар се мести в Южна Америка, където се провеждат 11 издания. От 2020 Рали Дакар се провежда в Саудитска Арабия.