Започва 38-ото издание на рали "Дакар". Сред основните предизвикателства пред състезателите в тазгодишното състезание ще бъдат дълбоките пясъци и голямата надморска височина. Маратонът ще продължи 12 дни и за първи път ще посети Парагвай, а другите домакини са Боливия и Аржентина.

По време на рали "Дакар" ще бъдат преминати общо 9000 километра, като анализаторите смятат, че етапите в Боливия ще бъдат най-тежки заради дългото пребиваване на повече от 3500 метра над морското равнище. Там ще бъдат и най-дългите отсечки за ралито, някои от които с продължителност от повече от 500 км. Очакванията са жегите да достигнат стойностите от африканските издания на състезанието, така че физическото състояние и подготовка на пилотите също ще бъдат поставени под сериозен въпрос. На старт ще застанат 491 пилоти и 391 машини в четири класа - автомобили, мотоциклети, ATV бъгита и камиони.

При автомобилите основни фаворити са четиримата пилоти на "Пежо", като е доста вероятно да няма заповеди от бокса. Френската компания ще заложи на 12-кратния победител и първенец през миналата година Стефан Петерханзел, Карлос Сайнц, спечелилия "Пътят на коприната" Сирил Дьопре и деветкратния световен рали шампион Себастиан Льоб. Но за тази голяма четворка победата няма да бъде никак лесна заради голямото развитие в "Тойота" през последните 12 месеца. Екипът привлече настоящият световен шампион в рали маратоните Насер ал Атия, който търси трета победа в надпреварата. Той ще кара заедно с аржентинеца Орландо Теранова и дошлия от "Мини" Нани Рома. Миналогодишният шампион при мотористите Тоби Прайс се завръща да защитава титлата си с KTM. Подгласникът му Щефан Швитко за първи път ще подкара заводски мотор и също ще е с KTM. Вече шест години Хуан Бареда е сред най-добрите и често е най-бързият в колоната, но все още няма победа.

През 2017-а той отново стартира със статут на фаворит, а в екипа на "Хонда" ще си партнира с Мишел Медж и новата звезда Рики Брейбек. "Ямаха" също ще се включи със заводски състав. В него са Елдер Родригеш и Адриенфан Беверен. При отсъствието на братя Патронели, битката в клас ATV е напълно открита, като фаворити са победителят от 2015 Рафал Соник, Игнасио Касале и Сергей Карякин. Големият двубой в категорията на камионите отново ще бъде между "Камаз" и "Ивеко". Руският тим ще заложи на Айрат Мардеев, Едуард Николаев, Димитри Сотников и Антон Шибалов. "Ивеко" ще бъде с победителя от 2016-а Херард де Рой и любимеца на аржентинците Федерико Виягра.