Заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов и организационният секретар на София 2018 Анатоли Илиев бяха сред официалните лица, които дадоха старт на дамско рали Благовещение на пл. "Княз Александър Батенберг" заедно с министъра на младежта и спорта Даниела Дашева, председателя на Българската федерация по автомобилен спорт Владимир Илиев и изпълнителният директор на ЕКО Георги Деянов. 

Традиционната надпревара бе възстановена след няколкогодишна пауза и с помощта на София - Европейска столица на спорта.

В тазгодишното издание на дамското рали участват 20 екипажа, съставени от пилот и навигатор. Състезанието започна с изпит по майсторско управление на затворено трасе. След това дамите се включиха в движението по градските маршрути в София за да преминат по-късно през деня през редица контролни пунктове.

Докато карат из града, те задължително трябва да спазват правилника за движение по пътищата и чрез образцовото си шофиране да се превърнат в пример за останалите шофьори. Участието е с лични автомобили, разпределени в три класа: до 1600 куб. см, над 1600 куб. см и 4х4. 

Носителката на "Купа Благовещение" ще бъде обявена след финалния скоростен етап на надпреварата, който предвижда равен старт за всички участнички.

Единственият джентълмен на състезателното поле, който тази сутрин демонстрира професионални умения пред дамите, бе многократният рали шампион Илия Царски. 
Инициативата Благовещение на БФАС и бензиностанции ЕКО цели да се насърчат безопасното шофиране и толерантността на пътя. 

Дамите ще могат да докажат шофьорските си умения и да покажат как по нищо не отстъпват на силния пол в това начинание.