В края на седмицата в Костенец ще бъде даден старта на първият кръг от Националния рали шампионат за сезон 2009 – Рали Траянови врата. Заявки за състезанието, което от този сезон е валидно за Регионалната рали купа на ФИА – Изток с коефициент 2, са подали 28 екипажа.

През тази година заради изискванията на ФИА за общия километраж на кръговете от регионалните купи, рали Траянови врата включва 8 специални етапа, които ще се проведат в два дни - на 25 и 26 април. За пилотите ще има още едно интересно предизвикателство, след като последния етап за първия ден (Церово 2) ще се проведе на тъмно. Този етап стартира в 20:22 ч. и екипажите ще трябва да пилотират за първи път от близо 10 години на фарове.

Тримата основни претенденти за титлата ще застанат на старта. С номер едно ще стартира петкратния шампион на страната Димитър Илиев с навигатор Янаки Янакиев и автомобил Мицубиши Лансър Ево 9. Екипажът на БТК ADSL Рали Тийм Илиев и Янакиев участваха в Рали Миле Миля миналата седмица, като то бе генерална репетиция преди старта на нашия шампионат.

С номер две стартира победителят в последните пет старта в България Крум Дончев (Приста Ойл Рали Тийм, Пежо 207 С2000). Дончев отново ще разчита на своя нов навигатор Петър Йорданов, с когото направиха силно представяне в Италия миналата седмица. Те ще се опитат да нарушат серията от три поредни титли на Димитър Илиев.

С трети стартов номер е двукратния шампион на страната Ясен Попов (МТел Рали Тийм, Мицубиши Лансър Ево 9). Попов също ще бъде основен претендент за титлата и ще се опита да повтори успехите си от 1998 и 2005 г. Навигатор на Ясен ще бъде миналогодишният му партньор Никола Попов, с когото спечелиха рали „София” 2008.

Официалният старт на състезанието ще бъде на площада в град Костенец в 17 часа на 25 април. В програмата на първият състезателен ден са включени 4 специални етапа, като първият от тях (Магистрала 1) стартира в 17:33 ч.

В неделя са останалите 4 отсечки, като старта на първата от тях (Мухово) е в 9:35 ч. Официалното награждаване ще се състои отново на площада в Костенец в 13:25 ч.