Вицешампионите в рали спринта за 2019 година Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево) спечелиха петте етапа на втория кръг от националното първенство, завършило тази вечер на пл. Освобождение в Ихтиман. Така екипажът увеличи авантажа си от първата победа в Дряново с нови 30 точки и двамата сега имат 60 точки.

Рали спринта в Ихтиман завърши с неочаквана интрига, каквато в българския автомобилен спорт не се помни изобщо. Точно 2200 метра преди края на последната скоростна отсечка шоуто, което по традиция се прави по улиците на града, два екипажа - Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт Рейсинг) и 19-годишният му съперник от Панагюрище - Денис Станчовски и навигаторът му Явор Брънков (двата екипажа с Пежо 208 R2) имаха абсолютно еднакви постижения - по 25:25.4 минути.

В добавка на този абсолютен "хикс", в спора за 5-ото място Динко Иванов/Живко Желев (Стара Загора, Ситроен С2 R2) и Никола Мишев/Янаки Янакиев (АРТ Моторспорт, Пежо 208 R2) също имаха постижения, равни до десетата от секундата - по 25:56.6 минути.

"След 40 години в този спорт аз никога не съм виждал такива резултати, изравнени до десета", категоричен е Петър П. Петров, който е сред най-ревностните фенове на автомобилните ралита у нас.

В края на състезанието 19-годишният Станчовски завърши с победа над Титов, изпреварвайки го на финала също с небивалата за спорта разлика от 0.6 секунди. След като преди две седмици екипажът Станчовски/Брънков спечели третото място в общото подреждане на Сърбия Рали и за първи път стъпиха на третото място в международно състезание, сега двамата записаха и най-доброто си класиране в българска надпревара.

Бившият шампион Ангелов и Станчовски сега са разделени от 12 точки и младият пилот е основен претендент за първото място за годината, което трябва да бъде определено във финалното състезание във Видин в началото на следващия месец.

Четвърти в крайното класиране е сливенският екипаж Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел, Мицубиши Лансър Ево 9), за които Ихтиман беше първото участие в този шампионат.

За Мишев/Я. Янакиев 5-ото място в класирането дойде като резултат от грешка на старозагорските им опоненти във втория тур на градския етап в Ихтиман. Преминавайки през гумен шикан, Динко Иванов застъпи едно от ограниченията и неговия "Ситроен" се преобърна по таван - за щастие, без никакви травми за екипажа.

В началото на състезанието друг екипаж - пловдивчаните Роман Георгиев/Ваня Господинова (Пловдив, Ситроен Саксо), претърпяха тройно преобръщане по таван и след светкавичната намеса на организаторите, двамата веднага бяха откарани за лечение на травмите и контузиите във Военно-медицинска академия в столицата.

От стартиралите 20 екипажа до финала днес стигнаха 16 коли.

КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ В РАЛИ СПРИНТ ИХТИМАН

1. Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево) 25:23.6 мин
2. Денис Станчовски/Явор Брънков (Автоцар, Пежо 208 R2) 27:15.5 мин
3. Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт, Пежо 208 R2) 27:15.9 мин
4. Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел, Мицубиши Лансър Ево 9) 28:45.7 мин
5. Никола Мишев/Янаки Янакиев (АРТ Моторспорт, Пежо 208 R2) 28:58.6 мин
6. Огнян Герджиков/Николай Китанов (Мегапорт, Рено Клио RS) 28:58.6 мин