Със старта на седмото издание на рали Траянови врата в Костенец днес започва новият шампионат по рали на България. Церемониалният старт на първото от петте ралита на България е тази вечерт в центъра на балканското градче.

Предварителният списък на заявките показва, че първенството ще започне без нито едно отсъствие - всички асове на автомобилния спорт ще карат в утрешните 6 специални етапа (обща дължина 134.87 км). Колоната ще бъде водена от шампионите за миналата година Крум Дончев/Петър Йорданов (Приста Ойл Рали Тим, Пежо 207 S2000). Според правилата и традицията в този спорт те стартират с номер 1.

Под въпрос до последния момент бе участието на вицешампионите Ясен Попов/Никола Попов (М-Тел Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9), след като преди десетина дни пилотът получи контузия в лявата ръка. Попов бе замесен в дребен пътен инцидент, като резултат от който е счупен един, а друг от пръстите на лявата му ръка е тежко контузен. Въпреки това пилотът ще бъде на старта, независимо че счупеният пръст е хванат със специална шина.

Най-големият интерес обаче е към петкратният шампион на България Димитър Илиев. Заедно с навигатора си Янаки Янакиев, този екипаж на Виваком Рали Тим ще дебютира в първенството със смятания за най-добър рали-автомобил в момента - Шкода Фабия S

2000. Това ще бъде вторият сезон за Илиев/Я. Янакиев, в който двамата ще се състезават с цветовете на телекома. Двамата са със стартов номер 4, а преди тях са каралите особено силно през миналото първенство Петър Гьошев/Димитър Спасов (Престиж Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9).

В най-престижния клас - N4 са заявени общо 8 екипажа.

След като направи ревизия на основни части от своя автомобил в Румъния, представилият се изключително успешно в Рали Турция през миналия уикенд варненец Тодор Славов (БулБет Рали Тим, Рено Клио R3) ще участва и в състезанието в Костенец. Този път обаче Славов е заменил титулярния навигатор Добромир Филипов с друг варненец - Петър Николов. Тодор Славов тази година ще кара в световното първенство за младежи, кръг от което е и българското рали в световното първенство. Така че за Славов участието в Траянови врата е за тренировка преди да се появи на старта на рали България в Боровец (7/10 юли).

В неделя първия кръг от шампионата стартира рано сутринта, когато в 7.00 ч. колоната ще напусне Костенец, за да стартира на първата и най-дълга скоростна отсечка - Славовица (32.58 км).

Общата дължина на рали Траянови врата е 243.58 км.

Гледайте на живo Формула 1 с туристическа агенция "Галера"