Единственият български екипаж в Световния рали шампионат през настоящата година, отново постигна отличен резултат. Тодор Славов и Петър Сивов завършиха на шесто място в класирането на младите пилоти в рали Франция и по този начин ще имат шанса да се борят за място в призовата тройка на J-WRC в края на годината. След петото състезание от календара на младежите, 26-годишният варненец събира в актива си 41 точки. Ако завърши сред първите четири в рали Испания в края на месеца, Тодор Славов ще бъде първият български пилот с класиране в топ 3 в Световния рали шампионат.

През днешния ден екипажът на Булбет Рали Тийм се опита да притисне временния лидер в шампионата, германеца Аарон Буркарт, който бе само на 2,1 секунди пред Славов и Сивов. Още в първия специален етап българите успяха да минат пред него и заеха петата позиция в класирането на J-WRC. Подведени от инженерите на Рено Спорт обаче, българските представители заложиха на сухи гуми за следващия етап. Той се оказа изключително труден – мокър и кален. Там екипажът на Булбет загуби близо половин минута спрямо Буркарт и се върна отново на шестото място.

Следващото минаване на този етап бе отменено заради публиката и на състезателите остана да преминат единствено скоростната отсечка в родния град на Себастиен Льоб. Дължината и от 4 километра предполагаше запазване на позициите.

„Доволни сме, че завършихме това трудно и изключително непредвидимо рали. Благодарение на тези осем точки, които спечелихме, имаме реален шанс да се борим за третото място в крайното класиране на шампионата. Това би било един страхотен успех за българския автомобилен спорт. Искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха, за да можем да бъдем тук. Също така и на моите механици, които дадоха всичко от себе си, за да може автомобилът ни да издържи в тези трудни условия” – сподели на финала пилотът на Булбет Рали Тийм Тодор Славов.

Славов е спечелил точки във всички четири състезания, в които е участвал. Това го прави едва втория пилот през тази година, който успява да покаже такава успеваемост. Другият е лидерът във временното класиране Аарон Буркарт.

Следващото състезание от календара на Световния рали шампионат е рали Испания. Надпреварата, която е базирана в Салу, ще се проведе от 22 до 24 октомври. Състезанието включва етапи както на макадам, така и на асфалт.