България ще продължи да има представител в Световния рали шампионат. Това стана ясно рано тази сутрин, когато пилотът на Булбет Рали Тийм Тодор Славов отлетя за Страсбург, където в края на седмицата ще се проведе поредния кръг от Световния рали шампионат – рали Франция. Въпреки сериозните финансови проблеми, отборът на Славов успя да му осигури нужните средства и той ще продължи кампанията си в Световния шампионат за младежи. Рали Франция е предпоследен кръг от първенството на младите пилоти, в което 26-годишният варненец заема пето място с 33 точки.

За състезанието, което се провежда за първи път в Елзас и преминава през родния град на шесткратния световен шампион Себастиен Льоеб, Тодор Славов ще разчита и на нов навигатор. На дясната седалка до талантливия варненски пилот ще седне опитния Петър Сивов. Сливналията е един от най-рутинираните родни ко-пилоти и има участия в Световния рали шампионат през 2002-ра, 2003-та и 2006-та година в първенството на серийните автомобили и в това на младежите.

„Щастлив съм, че успяхме да осигурим нужните средства, за да продължим нашето участие на най-високо ниво през тази година. До последния момент не се знаеше дали ще успеем. Механиците положиха невероятни усилия да подготвят колата, която беше разглобена часове преди да тръгнем за Страсбург. Не съм имал участия досега с Петър Сивов, но той е един от най-добрите български навигатори и вярвам, че ще се сработим добре. Благодаря още веднъж на всички, които направиха това участие възможно” – сподели Тодор Славов при заминаването си от летище София тази сутрин.

Рали Франция е напълно непознато за повечето участници. То включва отсечки в областта Елзас и за първи път присъства в календара на Световния шампионат, заменяйки легендарното „Тур дьо Корс” провеждащо се на средиземноморския остров Корсика.

Церемониалният старт на рали Франция е в четвъртък, а същинският старт на единадесетият кръг от Световния рали шампионат е в петък. Екипажите трябва да изминат 20 скоростни отсечки с обща дължина 351,80 километра. Цялостната дистанция, която трябва да покрият състезателите в трите дни на ралито е 1268,80 километра.