Тодор Славов и Добромир Филипов (Булбет Рали Тийм, Рено Клио R3) завършиха на четвърто място в класирането на Световния рали шампионат за млади пилоти (J-WRC) след първия състезателен ден на рали Каталуня. В генералното класиране на испанското състезание, което е дванадесети кръг от Световния рали шампионат, българските представители заемат 18-то място.

Екипажът на Булбет Рали Тийм направи много добро каране в шестте скоростни етапа днес. Тодор Славов започна силно деня и се укрепи на четвъртата позиция. Дванадесетте точки за нея са изключително необходими на Славов и неговия навигатор Добромир Филипов, за да завършат на третата позиция в крайното класиране на J-WRC за годината. Българите натрупаха солиден аванс пред петия в класирането на младежите Хари Хънт (Великобритания, Форд Фиеста R2).

При вторите преминавания на трите трасета включени в програмата за днешния ден, българите заложиха на сигурното темпо, което да им гарантира запазване на позицията преди утрешния ден, който ще бъде изцяло на асфалт.

В класирането в J-WRC убедително води испанският състезател Йерай Лемес (Рено Клио С1600). Лемес се възползва максимално от познаването на етапите и натрупа солиден аванс от 44,9 секунди пред втория Ханс Вайс (Ситроен С2 С1600). От своя страна холандецът води на своя основен съперник за титлата при младежите Аарон Буркарт (Германия, Сузуки Суифт С1600) с 34,5 секунди.

След днешните 6 макадамови етапа, утре състезателите ще трябва да изминат отново 6 скоростни отсечки. Този път обаче настилката ще бъде асфалт. Характерно за испанските трасета е, че са бързи и с изключително добра настилка, която предлага високо ниво на сцепление.

Борбата във втория състезателен ден започва с етапа „Санта Марина” с дължина 26,510 метра.