Българският екипаж Тодор Славов и Добромир Филипов (Renault Clio R3) е лидер в група А след първия ден на 33-тото автомобилно рали Елпа, което се провежда в Гърция. Екипажът на Булбет Рали Тийм, който стартира за първи път на макадам, се представя изключително силно, като заема и седма позиция в генералното класиране на деветия кръг от Европейския рали шампионат.

Денят започна с изключително силно темпо на българите. Въпреки че нямат почти никакъв опит на такава настилка, Тодор Славов и Добромир Филипов прогресираха във всяка една от общо шестте скоростни отсечки през първия състезателен ден. В класирането при пилотите, регистрирани за Европейския рали шампионат, българинът заема четвърто място след абсолютните фаворити Джандоменико Басо (Италия, Абарт Гранде Пунто С2000), Михал Соловов (Полша, Пежо 207 С2000) и Корадо Фонтана (Италия, Мицубиши Лансър Ево 9).

"Отсечките са нови за нас. За първи път караме на макадам тук и резултатите са много добри за нас. Чувстваме се отлично и засега нямаме проблеми. Настилката е много твърда, но е удоволствие да се кара по тези отсечки," сподели пилотът на Булбет Рали Тийм в сервизната зона между етапите.

В края на деня метеорологичните условия се влошиха. Заваля силен дъжд, а над скоростните отсечки се спусна и гъста мъгла. Това не попречи на българите да затвърдят отличното впечатление и те продължиха да се изкачват в класирането. В предпоследния етап за деня проблем с радиатора им донесе 1:10 минути наказание, но то не се отрази на класирането им.

В утрешния ден предстоят нови шест скоростни отсечки, които трябва да решат класирането в 33-тото рали Елпа. Лидер след днешния състезателен ден е италианският пилот Джандоменико Басо.

След много обрати в класирането той пое водачеството в последния етап и води с 55,5 секунди на местния пилот Йоанис Пападимитриу (Мицубиши Лансър Ево 9). Лидерът в Европейския рали шампионат Михал Соловов (Полша, Пежо 207 С2000) е трети, като изостава от Басо с 1:53,5 минути.