Тодор Славов и неговия навигатор Добромир Филипов ще вземат участие в третия кръг от балканския рали шампионат в Румъния в края на седмицата. Екипажът на Булбет рали тим ще стартира в макадамовото рали „Арад“, а целта пред варненците е да спечелят максимален брой точки, които ще им осигурят лидерството в организираното след близо 15 годишно прекъсване първенство на Балканите. За момента Тодор и Добромир заемат второ място в него, като изостават с три точки от временните лидери от Турция Сойлу и Сахин. Турците обаче не са заявени за старта в Румъния и това дава отлични възможности за българите да атакуват челото.

За Славов и Филипов това ще бъде първи старт на макадам след близо две години пауза. Варненците участваха за последно в състезание с такава настилка през май 2011 година, когато се представиха чудесно в Босфор Рали край Истанбул.

„Ще ни трябва малко време, за да можем отново да намерим правилния ритъм на макадам. Ще направи няколко минавния през шейкдауна, за да уточним настройките по автомобила и за да „разчупим леда“. Неприятния момент за нас ще бъде, че по всяка вероятност ще стартираме със стари гуми, тъй като не успяхме да осигурим средства за нови“ – сподели мислите си преди старта Тодор Славов.

Четиридесет и четирите екипажа, които ще вземат участие в рали „Арад“, ще трябва да покрият 138,5 състезателни километра, които са разпределени в 13 скоростни етапа. Първия ден ще бъде решаващ за класирането в състезанието, тъй като включва 10 скоростни отсечки с обща дължина от 122,42 километра. В неделя програмата предвижда едва три изпитания – две преминавания през супер-специален етап и една отсечка от близо 11 километра.

„Етапите са бързи и доста тесни, липсват широки участъци. Настилката е от ситен чакъл и това, че ще стартираме назад е предимство, тъй като ще се образува диря с по-добро сцепление“, описва етапите след двата тренировъчни дни Тодор Славов.

Третия кръг от балканския рали шампионат ще стартира в петък вечер с официално представяне на екипажите в Атриум мол в Арад.