Французинът Стефан Петерханзел с Мини увеличи с малко над две минути преднината си на върха в генералното класиране при автомобилите след днешния пети на рали Дакар.

13-кратният шампион в ралито остана на трето място в днешния ден по 456-километровия етап от Рияд до Ал Кайсума. Петерханзел завърши на 2:25 минути зад южноафриканеца Жиниел де Вилиерс. Пилотът на Тойота постигна 17-ата си етапна победа при участията си в рали Дакар.

Де Вилиерс имаше аванс от над 7 минути след първите 250 километра, но "върна газта" във втората половина от етапа и го приключи за 5 часа, 9 минути и 25 секунди. Втори завърши друг южноафриканец - Брайън Барагванат, от тима на "Сенчъри Рейсинг".

Катарецът Насер ал-Атия с Тойота, който спечели предишните три етапа, се оплака, че е загубил около 8-9 минути по трасето, заради което финишира четвърти на 4:38 минути зад Де Вилиерс и на 2:13 минути зад основния си конкурент Петерханзел. Разликата в генералното класиране между двамата обаче остава напълно преодолима - едва 6:11 минути. Трети на повече от 48 минути зад Петерханзел се движи испанският ветеран Карлос Сайнс с Мини.

При мотоциклетистите настъпи промяна на върха в генералното класиране и начело излезе пилотът на Хонда Кевин Бенавидес. Аржентинецът спечели етапа с време от 5 часа, 9 минути и 50 секунди. Той остави точно на минута зад себе си чилиеца Хосе Игнасио Корнехо Флоримо, също с Хонда, който завърши втори. Трети на 1:20 минути е австралиецът Тоби Прайс с КТМ.

Досегашният водач в генералното класиране - французинът Ксавие дьо Султре с Хускварна, завърши етапа на шесто място на 7:55 минути зад победителя. По този начин той изостава с 2:31 минути от Бенавидес в класирането. Хосе Флоримо е трети на 3:42 минути от аржентица, а само на секнда зад него е четвъртият Тоби Прайс.

При камионите победата отиде за руснака Андрей Каргинов с Камаз, който финишира етапа за 5 часа, 26 минути 39 секунди. Втори на 2:42 минути остана Алексей Вишневски от Беларус с Маз, а трети на 3:41 приключи руснакът Дмитри Сотников с Камаз.

В генералното класиране първи е Сотников с преднина от 33:53 минути пред сънародника си Антон Шибалов с Камаз и 51:11 минути пред чеха Мартин Мачик от Биг Шок Рейсинг, който е трети.

В петък предстои шестият етап от рали Дакар - 448 километра от Ал Кайсума до Ха'Ил./БТА