Италианецът Флавио Гугелмини загина при тежка катастрофа на Рали България тази сутрин. Той е навигатор на швейцареца Бриан Лавио с Peugeot 207 S2000. Инцидентът е станал на първия за деня специален етап – „Сестримо” с дължина 23,68 км. Пилотът Бриан Лавио е закаран с линейката в болница. По-късно ще има по-точна информация за състоянието му. На мястото на инцидента са останали и някои от състезателите, които са били по трасето. Катастрофата е в новата част на специален етап Сестримо.

Отсечката веднага бе спряна, както и следващият етап – „Юндола”. Спортните комисари взеха решение ралито да продължи от специален етап 9 – „Любница”, като ще карат само десетте коли, които са на старта. Пилотите обаче отказаха да се състезават и преминаха по трасето в несъстезателно темпо.

До инцидента екипажът Лавио/Гугелмини се движеше на 11-то място във временното класиране на 4.48:3 мин. от лидера Джандоменико Басо.

Злополучният седми етап бе спечелен отново от двукратния европейски шампион и двукратен победител в Рали България Джандоменико Басо с Abarth Grande Punto S2000. Италианецът бе с 19.5 сек. по-бърз от нашия Димитър Илиев с Mitsubishi Lancer Evo 9. След него се наредиха миналогодишният победител Крум Дончев – на 21.2 сек. и италианецът Корадо Фонтана – на 25.8 сек., и двамата с Peugeot 207 S2000.

В генералното класиране Басо увеличи преднината си пред Крум Дончев и тя вече е 1.28:4 мин. В битката за третото място Корадо Фонтана – 2.00:4 мин. от лидера, Димитър Илиев – на 2.32:1 мин. и лидерът в европейския рали шампионат Михал Соловев (Полша, Peugeot 207 S2000).

Снимка: Петър Стоев, BTV