Екатерина Стратиева ще поднови кампанията си в Европейския рали шампионат с рали "Ипр". Повече от 100 екипажа са подали заявка за белгийския кръг от ERC, който тази година чества половин век.

Стратиева води убедително в шампионата на дамите, след като спечели рали "Азорските острови", но конкуренцията в Беглия ще бъде далеч по-сериозна. Три дамски екипажа ще стартират на "Ипр", като Мелиса Дебакер (Peugeot 207 S2000) е реален претендент за място в топ 10 на генералното класиране.

"Заявките за Европейския рали шампионат са над 100, а успоредно с тях близо 60 екипажа ще карат за националния и за историческия", коментира Стратиева преди да започне опознавателните тренировки. "Рали "Ипр" се очертава като най-силния кръг за сезона. Само при автомобилите с предно предаване сме 65 автомобила, а в дамската купа сме три. Реално погледнато този път нямам никакъв шанс, защото Дебакер познава отлично състезанието, а и кара Peugeot 207 S2000, но това определено не означава, че няма да дадем всичко от себе си. Работихме много здраво, за да стигнем дотук и няма да се предадем толкова лесно."

Рали "Ипр" включва 20 отсечки, които покриват рекордните за сезона 294,79 километра. Същевременно графикът на пилотите е изключително натоварен, тъй като цялата надпревара се провежда в рамките на по-малко от 30 часа.

"Ще караме близо 300 километра, от които 190 в събота. Същевременно отсечките съвсем не са леки, напротив. Трасетата са предимно тесни, с много разклони, а канавките встрани от пътя обикновено са дълбоки. Фракцията и калта, която водещите екипажи вадят на трасето, правят задачата ни още по-тежка. Записките са много специфични. Тук липсват класическите ориентири, тъй като навсякъде е равно и е много лесно да изпуснеш някой от разклоните или друго възлово място. Ще караме и с напълно новата шарка на гумите за асфалт, така че ще ми се наложи бързо да свикна с промяната", допълва още Стратиева, която отново ще е зад волана на своя Citroen C2 R2 Max.

Фаворит в Белгия отново е осемкратният победител на "Ипр" Фреди Лоикс. Той ще се състезава с бившата Skoda Fabia S2000 на Димитър Илиев, която екипът на националния шампион продаде след края на миналия сезон. Заводският тим на Skoda се завръща в ERC с Есапека Лапи и Сеп Виеганд, а Крейг Брийн и Кевин Абринг отново ще представят Peugeot с новия 208 T16. Сред списъка със заявките впечатление прави и името на Шави Понс, който бе заводски пилот на Subaru и Citroen през миналото десетилетие.

Церемониалният старт на рали "Ипр" ще бъде даден в четвъртък вечер, а първият същински етап започва в петък от 17:51 българско време. /БГНЕС