Със страхотно шоу на най-добрите български пилоти завърши пресконференцията за 40-то юбилейно рали „България”. На жълтите павета пред Народното събрание, последният победител в надпреварата Крум Дончев, предпоследният Димитър Илиев, Ясен Попов и Петър Гьошев показаха на феновете какво ги очаква в събота и неделя, ако отидат да наблюдават най-голямата българска автомобилна надпревара.

40-то рали „България” е генерална репетиция преди големия спектакъл рали „България” – кръг от световния рали шампионат. Това е и причината организацията на ралито да премине според стандартите на WRC шампионата: промени в маршрута и другите спортни изисквания, нови маркетингови и рекламни моменти, подобрения по отношение на информацията и условията за зрителите.

Директорът на ралито Димитър Агура призова за активно лобиране за осъществяване на суперспециален етап в София догодина, нещо което ще ни доближи много до WRC. „Новост в това рали „България” са безопасните зони за публиката. Те ще бъдат платени, за да може в частност да се финансира осъществяването на проект световен рали шампионат в България. Част от отсечките са преасфалтирани. Догодина състезанието ще бъде в три дни, като не се работи по проект за етап върху макадам”, каза още Агура.

Помощ на оперативното бюро оказва екип от Италия, начело с Лучо ди Мори – заместник директор на ралито и специалният WRC консултант на FIA Пиеро Содано. „Когато дойдох в България преди 2 години казах на моя добър приятел Георги Янакиев, че ще трябват много пари, много работа и много късмет. Това състезание ще бъде гледано под лупа. Нека всички в държавата помогнат за осъществяването на идеята WRC”, допълни Содано.

Рали „България” се открива на Боровец в петък в 21.30 часа а събота и неделя са 12-те скоростни етапа.