Американският актьор Шон Пен призова организаторите на Рали "Дакар" да бойкотират Боливия като етап в следващото издание на ралито. Целта е да се окаже натиск над страната заради неправомерното според актьора задържане на американец под домашен арест.

Шон Пен взе присърце случая с Джейкъб Острайхър ги призова спонсорите на спортни събития /Total, Michelin, Honda, Mitsubishi Motors/ да използват влиянието си и да бойкотират Боливия, която така ще загуби хиляди долари от потенциални приходи. "Все още е възможно Рали "Дакар" да изключи Боливия", изтъкна той пред Комисията за човешки права в американския Конгрес.

54-годишният американец бе арестуван през 2011г. заради твърдения, че пере пари, но срещу него така и не бяха повдигнати официално обвинения. Той прекара 18 месеца в затвора, а след освобождаването си оттам през декември сега се намира под домашен арест и му е забранено да напуска страната. Жена му твърди, че той е отслабнал драстично и може би развива Паркинсон. Според Шон Пен животът на Острайхър е в опасност./БГНЕС