Преследващият шампионската титла през този сезон в ралито Себастиен Ожие (Франция) с Тойота Ярис заяви кристално ясно намеренията си за уикенда, като даде най-бързото време в пролога на Рали Испания. Ожие ще се опита да вземе осма титла в последните девет сезона, ако успее да задмине този път големия си съперник Елфин Евънс (Уелс).

И стартът го доказа, след като спря хронометрите с две десети по-бързо от съперника си. Тиери Нювил с Хюндай I20, който спечели тук преди две години, остана на 3-ото място с с още две десети назад. Времето на победителя 2 минути, 33.6 секунди. Ожие е трикратен победител в Испания и след като в предишния кръг във Финландия се представи слабо, сега беше настроен за реванш.

"Тук съм, за да се опитам да спечеля ралито, така че трябва да атакувам, усмихна се той. Не дойдох тук, за да завърша втори. Винаги е добре да бъдеш най-бърз в пролога. Въпреки че не се брои за ралито, това означава, че усещането е добро в колата. Мисля, че сме готови заедно с моя екип", каза още Ожие. Първокласните пилоти в Световния рали-шампионат ще се възползват от новите гуми на Пирели от твърда смес P Zero за гладките, но абразивни пътища на Коста Дорада, но Ожие нямаше никаква възможност да ги изпробва в тестовете преди събитието. Така че за него това е първи опит, но той се чувства определено добре. Испанецът Дани Сордо завърши 4-и в първия ден, на 0.6 от победителя, макар че в първите две отсечки беше зад Нювил и Евънс. От Тенак и Кале Рованпера са 5-и и 6-и, като Рованпера е едва на 1.2 секунди от водача.