Себастиен Льоб спечели петия етап при автомобилистите на рали Дакар. Французинът от отбора на "Пежо" измина 517 километра между Такна и Арекипа за 4.56:34 часа.

Льоб изпревари с 10 минути Насер Ал-Атия (Катар) с "Тойота", а трати се нареди Нани Рома с Мини. Испанецът е на над 24 минути зад победителя.

"Не допуснахме никакви грешки и имахме един перфектен ден", заяви Льоб след финала.

В генералното класиране води Насер Ал-Атия, който увеличи преднината си на въха на 24 минути пред Стефан Петерханзел (Франция), който остана на четвърта позиция в петия етап на надпреварата.

Трасето беше намалено със 100 километра заради мъглата, която допълнително затрудни състезателите.

При мотоциклетистите първи е британецът Сам Съндърланд с КТМ, който финишира за 4.11:48 минути. На втора позиция остана французинът Хавиер де Султре с "Ямаха". Той е на 3.23 минути след победителя.

Съндърланд е първи, въпреки че спря да помогне на катастрофиралия Пауло Гансалвеш, който има контузии в главата и по ръцете.

Начело в генералното класиране е американецът Рики Брарец с "Хонда". Той води с 59 секунди пред Сам Съндърланд.

Първи при Камионите е руснакът Едуард Николаев с "Камаз", който води и в генералното класиране в състезанието.

При АТВ-четириколките вицешампионът от миналия сезон Николас Кавилясо с "Ямаха" записа четвъртия си етапен успех и също е лидер в генералното класиране на рали Дакар.
В категорията на бъгитата победител е Родриго Пиасоли (Чили) с "Кан-Ам". Той води и в класирането след петия етап от състезанието./БТА