Французинът Себастиен Льоб с BRX постигна втора етапна победа при автомобилите в тазгодишното издание на рали "Дакар".

47-годишният Льоб, който е деветкратен световен шампион в Световния рали шампионат, даде най-добро време в седмия етап на "Дакар" с дължина от 402 километра от Рияд до Ал Давадими. Той измина разстоянието в саудитската пустиня за 3 часа, 9 минути и 32 секунди.

Втори на 5:26 минути пристигна Насер Ал-Атия с "Тойота". Катарецът, който спечели първия, втория и четвъртия етап, обаче остава начело със солиден аванс пред конкурентите си.
Трети при автомобилите в днешния ден финишира друг ветеран - испанецът Карлос Сайнс с "Ауди" на 7:43 минути от Льоб. Четвърти на 9:40 минути завърши съотборникът на Сайнс и шампион за миналата година Стефан Петерханзел от Франция.

В генералното класиране първи е Ал-Атия с общо време от 23 часа, 52 минути и 22 секунди. Втори на 44:59 минути е Льоб, а трети на 53:31 минути е представителят на домакините - саудитецът Язеед ал Раджи с "Тойота".
При мотоциклетистите най-бърз в днешния ден бе чилиецът Хосе Игнасио Корнехо Флоримо с "Хонда", който премина дистанцията за 3 часа, 28 минути и 46 секунди.

Аржентинецът Кевин Бенавидес с КТМ остана втори само на 44 секунди, а тройката допълни испанецът Жоан Бареда Борт с "Хонда" на 2:51 минути от Флоримо.

Водач при мотоциклетистите е французинът Адриен ван Беверен с "Ямаха", който днес остана десети, на повече от 12 минути от Флоримо. Това обаче му бе достатъчно, за да се изкачи от четвърто на първо място с общо време от седемте етапа от 23 часа, 45 минути и 2 секунди. Той изпреварва с 5:12 минути австриеца Матиас Валкнер с КТМ и с 5:23 минути Кевин Бенавидес. Британецът Сам Съндърланд с "ГасГас", който водеше преди днешния етап, се свлече до четвърта позиция, завършвайки на 28-мо място на повече от 25 минути от Флоримо.

При камионите първа етапна победа постигна Антон Шибалов с "Камаз". Руснакът финишира с време от 3 часа, 33 минути и 17 секунди. Втори на 1:37 минути остана неговият съотборник и сънародник Едуард Николаев, а трети завърши воденият от холандеца Мартин ван ден Бринк екипаж на "Ивеко" на 4:25 минути.

В генералното подреждане начело е руснакът Дмитри Сотников с "Камаз", който днес финишира пети. Той има общо време от 26 часа, 5 минути и 4 секунди. Втори на 5:14 минути е Едуард Николаев, а Антон Шибалов е трети на 31:25 минути.
В понеделник е осмият етап на рали "Дакар" с дължина 395 километра от Ал Давадими до Вади ад Давасир.