Себастиен Льоб обяви, че ще участва в Рали Дакар 2019 като независим пилот. Деветкратният победител от Световния рали шампионат и настоящ победител от Рали Каталуния заяви сензационното си завръщане в рали рейд състезанието, в което ще бъде подкрепен от Red Bull.

Льоб има три участия в изтощителното състезание досега с фабричен автомобил. Най-доброто му класиране е през 2017 - второ място за отбора на Peugeot Total.

 През 2018 Льоб и навигаторът Даниел Елена приключиха участието си в Рали Дакар в 5-ия етап след катастрофа и сериозно нараняване на Даниел Елена.

Въпреки това, звездата на моторните спортове ще опита да завоюва титлата в Рали Дакар още веднъж, отново навигиран от Даниел Елена а колата, с която ще участват, е Peugeot 3008DKR - подобна на тази от 2017. Колата ще бъде обслужвана от френския отбор PH Sport.

Стремежът на Льоб е да стане вторият независим пилот, спечелил Рали Дакар, след Жан-Луи Шлессер през 2000 г.

41-вото Рали Дакар ще се състои изцяло на територията на Перу. Повече от 5000 км и 10 етапа ще предизвикат пилотите през 2019.

Стартът ще бъде даден в Лима на 6 януари.

“Харесвам дюните, но ключово при тях е да не затънеш. Върху това ще работя не само аз, но и Даниел по време на тестовете, защото навигирането в пясъчни дюни е по-особено. Взех решение да участвам в Рали Дакар в последния момент, но все още съм жаден за победата. Вероятно подготовката ни няма да бъде толкова добра, колкото на останалите, но не съм забравил нищо от това, което научих през последните три години. Това е едно приключение, което нямам търпение да изживея отново.” - каза Льоб по повод на решението си да се завърне в Рали Дакар през 2019 г.