Себастиан Ожие оглави генералното класиране в автомобилното рали Австралия след края на втория ден, водейки срещу основния си конкурент Крис Мийк с едва 3 десети от секундата. 

Френският пилот на Фолксваген завърши тъмния и прашен 12-и етап с време 4:25.1 минути, докато британският състезател на Ситроен изостана с 2.7 секунди след 7.94-километровата отсечка край Вала, Ню Саут Уелс.

Последният съботен етап създаде много проблеми за пилотите, а повечето от тях дори изляха гнева си върху организаторите и представителните на Международната автомобилна федерация (ФИА). Добавени към мрака, бушуващите над трасето прашинки затрудниха изключително много състезателите, като един от тях беше именно Мийк. 

Вбесен от условията, той излезе от автомобила си след финала, жестикулира гневно към организаторите и отказа да коментира състезанието пред насъбралите се журналисти.

От всичко това се възползва световният шампион Ожие, който спечели трудния етап и оглави генералното класиране в рали Австралия с общо време 2:20:51.8 часа. Мийк изостава с 0.3 секунди, а на третото място остана финландецът Яри-Мати Латвала. Съотборникът на Ожие във Фолксваген е с пасив от 2.6 секунди от първото място.

Победа в десетия кръг ще донесе трета поредна световна титла за Себастиан Ожие. По-рано в събота Мийк поведе в генералното класиране на рали Австралия, след като спечели маратонския 50.80-километров тест. 

Ожие пък изпитваше проблеми именно в чакъла, защото реално трябваше да разчисти пътя за изоставащите състезатели. Но когато двата сутрешни етапа бяха повторени на чист от чакъла и скоростен терен, френският пилот на Фолксваген превърна 2.4 секунди дефицит в преднина от 0.3 десети срещу Мийк.

"Радвам се, защото не очаквах да водя в класирането след края на деня. Утре борбата продължава, а разликата между мен, Крис и Латвала е незначителна. Бях много притеснен от условията в началото, но всичко премина нормално. И все пак не бях достатъчно бърз. Трасето продължава да бъде все така прашно, макар че очаквах вече да бъде изчистено. Не намерих правилния ритъм, не се представих според моите възможности. Но утре всички започваме наравно и ще имаме равни състезателни условия", заяви Ожие след края на 12-ия етап.

Последният ден в рали Австралия стартира в 7:10 часа сутринта местно време (00:10 българско). Той предвижда пет етапа и 68.76 състезателни километра, като всичко ще завърши с 9.23-километровия телевизионен етап, носещ бонус точки за тримата най-бързи.