Шесткратният световен шампион Себастиaн Льоб (Фрaнция, Ситроен С4 WRC) е на път да запише своята осемнадесета поредна победа върху асфалт. Французинът е всепризнат експерт в състезанията с такава настилка и не е губил такова рали в пет последователни години. От 2005 година насам той е спечелил всяка надпревара на асфалт, включително и Монте Карло в онези две издания, в които снегът и ледът в Алпите са липсвали.

За пилотът на Ситроен Тотал това е първото асфалтово рали след пауза от 278 дни, след като спечели испанския старт през октомври 2009 година.

До момента Льоб спечели пет от досегашните 12 специални етапа, в четири отсечки най-бърз бе Петер Солберг (Норвегия, Ситроен С4 WRC), три пъти победител е партньорът на Льоб Даниел Сордо (Ситроен С4 WRC).

Льоб продължава да води в генералното класиране с комфортната преднина от 33.4 секунди пред Сордо и с 39.9 секунди пред Солберг. Това означава, че в оставащите два специални етапа (общо 47.26 км) са последната възможност за норвежеца да стопи разликата от 6.5 секунди на Сордо и за трети път през сезона да завърши на второ място в състезание от световния шампионат.

В класирането на световното първенство на младежите Тодор Славов/Добромир Филипов (БулБет Рали Тим, Рено Клио R3) спечелиха специалният етап Славовица и вече са на трето място в подреждането за тази категория. На етапа Славовица 1 той победи французина Тири Нювил (Ситроен С2 S1600) с 6.9 секунди, записа първата си етапна победа и сега остава и остава единствено да защитава позицията си до края на ралито. Славов изпреварва Алесандро Броколи (Сан Марино, Рено Клио R3) с 22 секунди. В генералното класиране Славов е 16-ти.

Димитър Илиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000) и Крум Дончев (Дончев Спорт, Пежо 207 S2000), които участват в България по системата Суперрали, са съответно 21-ви и 22-ри, разделени от повече от 4 минути. Каращите в класирането на рали България Спас Видаркински (Октан Рейсинг, Ситроен Саксо) е 26-ти, следван от Йордан Божич (Джордан Рейсниг Тим, Рено Клио Спорт) и последният в колоната -Георги Маринов (ТМ Моторспорт, Ситроен Саксо).

Каращите след изключването си от ралито и класирани единствено за националното първенство петима пилоти се водят от Петър Гьошев (Престиж, Мицубиши Лансър Ево 9). В това отделно класиране само за четвъртото от ралитата за шампионата втори е Славов, следван от Илиев, Дончев, Игнат Исаев, Тихомир Стратиев, Турал Метков и Екатерина Стратиева.

Гледай на живо старта от Формула 1 на пистата Монца в Италия с туристическа агенция "Галера" от 10 до 13 септември.