Карлос Сайнс (Испания) спечели 12-ия етап от автомобилното Рали Дакар, изпреварвайки с 52 секунди Насер Ал-Атия, като тази победа увеличи аванса му в генералното класиране на повече от пет минути пред същия съперник.

Сайнс, който се състезава с Фолксваген Туарег, измина етапа от Сан Хуан до Сан Рафаел с дължина 476 километра за общо време 3 часа, 30 минути и 29 секунди. Така общото му време в генералното класиране е 42 часа, 47 минути и 24 секунди и води с 5:20 минути пред Насер Ал-Атия (Катар), който кара същия автомобил.

Американецът Марк Милър завърши на 3-о място в етапа и остава на трето място и в генералното класиране, като той изостава на 28 минути и 12 секунди от водача.

При мотоциклетистите Франсиско Лопес Контардо (Чили) спечели трети етап тази година в ралито, след като пристигна първи на финала с мотора на Априля.

Данид Фретине (Франция) с Ямаха пристигна втори, на 40 секунди след Лопес Контардо. Трети днес се нареди Пал Андерс Улевалсетер (Норвегия) с мотоциклет на КТМ, завършил в етапа на 1:13 минути.

Французинът Сирил Деспре завърши на 8-о място в етапа на повече от 17 минути след победителя. Това обаче не му отне първото място в генералното класиране и той остава начело с общо време 46 часа, 10 минути и 56 секунди. Победителят от етапа Лопес Контардо заема 2-ата позиция на 1:0342 часа и с минимални шансове да измести френския фаворит.

Жерлен Шишере (Франция), победител в 11-ия етап при автомобилистите, катастрофира тежко на 60 километра от финала, но все пак успя да завърши, губейки още 90 минути от времето си.