Испанският ветеран Карлос Сайнц, шампион от 2010 и 2018, увеличи аванса си на върха в генералното класиране на Рали Дакар, след като спечели петия етап от надпреварата. Това бе неговият 34-и успех в състезанието, което тази година се провежда в Саудитска Арабия. 57-годишният пилот с Мини завърши разстоянието от Ал Ула до Хаил (563 км) за 3:52.01 сек.

Той остана на 2 мин 56 сек пред основния си конкурент – действащия шампион от Катар Насер Ал-Атия с Тойота. Французинът Стефан Петерханзел, 13-кратен шампион в съревнованието, се нареди трети в днешния етап, на 6:11 от времето на Сайнц. Втора етапна победа при моторите записа австралийският пилот на КТМ Тоби Прайс. Действащият шампион пресече финалната линия на 1:12 пред чилиеца Пабло Кинтанила, а съотборникът му в Хускварна Андрю Шорт от САЩ бе трети, на 2:31 от победителя.

Американецът Рики Брабец с Хонда се нареди четвърти и запази водачеството си в генералното класиране, на 9:06 пред Прайс. По-рано имаше драма, след като британецът Сам Съндърланд, шампион от 2017 и шести в генералното класиране на старта на деня, бе принуден да се оттегли от Рали Дакар, след като по средата на етапа падна лошо, а вследствие на това получи контузии на гърба и лявото рамо. В петък предстои етап номер 6 – 830 км (477 км специално) от Хаил до столицата Рияд, преди състезателите да почиват в събота.