В края на седмицата се слага край на поредната дълга пауза без стартове в календара на Българската федерация по автомобилен спорт. В събота и неделя (26 и 27 септември) на пътен възел Бояна в София, ще се проведе поредният кръг от Българския шампионат за туристически автомобили. Заради финансовата криза и проблем с местните власти, организаторите на затворен маршрут Стара Загора се отказаха от неговото провеждане и така в шампионата се образува голяма пауза между кръговете. Нейният край идва с класическото състезание под Бояна, което по традиция събира изключително много публика.

Провеждането на състезанието в София също бе под въпрос, но организаторите му успяха да получат разрешение от общината и то ще се състои.

В обединената група А и N над 1600 cc. се очаква една изключително интересна борба. Точките на първите трима в генералното класиране са изключително близки и това предвещава оспорвано и напрегнато състезание. Шампионът за миналата година Борис Борисов (Приста Ойл Рали Тийм, Субару Импреза WRX) има амбицията да защити своята титла, но това минава през задължителна победа в София, която да съкрати разликата с временния лидер Николай Паунов (Бета Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9). Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) е на малка разлика след двамата лидери и също има своите шансове. Румен Дунев (Халволайн Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) е друг от основните претенденти за победата. Трудното начало на сезона го задължава да покаже най-доброто от себе си, за да навакса с точките преди последните два кръга от шампионата в Пловдив и Бургас.

В група Х над 1600 cc. интригата също са завърна. За съжаление, това не се случва по начина, който желае публиката. Убедителният лидер в класирането Алекс Бох (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) прекратява своята програма заради финансови проблеми. Така трима пилоти – Пламен Атанасов (Пантарей, Фолксваген Голф), Атанас Божилов (Ара Моторспорт, Хонда Сивик) и Любомир Мечков (Джордан Рейсинг, Форд Ескорт Косуърт) имат шанс да спечелят титлата в един от най-интересните класове.

Програма на затворен маршрут София 2009:

26.09.2009 г. / събота / : 8,30 ч. –Административен преглед.

9,00 – 13,00 ч. – Технически преглед по график.

13,00 – 13,30 ч. – Брифинг с участниците.

14,00 - 18,30 ч. - Тренировки по график

18,30 ч- Обявяване на резултатите от квалификациите и стартовите решетки.

27.09.2009 г. /неделя /:

9,45 ч. – Официално откриване на състезанието.

10,00 ч. - Старт на състезанието

13,00 ч. - Обявяване на предварителните резултати.

13,30 ч - Официални резултати и награждаване.