Рекордните 176 пилоти от 36 нации ще участват в квалификациите за Гран при на България 2012 - световният шампионат по мотокрос в класове 65сс, 85сс и 125сс, който ще се проведе на мотополигон "Горна Росица", град Севлиево, на 25 и 26 август. Специфичното в този шампионат е това, че той се провежда само в един кръг и освен индивидуалното класиране, има и такова по нации.

"Радвам се, че имаме възможност да бъдем домакини на такова престижно състезание, което се провежда само в един кръг. Българска федерация по мотоциклетизъм доказа, че има възможността да организира големи надпревари и да разширява географските си ширини, погледнато откъм гости на отделните състезания. Искрено се надявам, че нещата ще останат така и това няма да бъде последната година за българския мотоциклетизъм. Всичко останало ще бъде срамно и жалко. Аз лично не искам да виждам тези момчета, за чието развитие се старахме над десет години, с чужд флаг в ръка", каза председателят на Организационния комитет за Гран при на България - Румен Петков.

В клас 65сс са заявени 54 пилоти, в клас 85сс участниците са 67, а в 125сс - 55. Право да стартират в неделя имат 40-те пилоти с най-добри времена в квалификациите на всеки клас. Като организатор, България е представена от 12 състезатели в трите класа.

Майкъл Иванов (КТМ) ще бъде единственият българин при 125-кубиковите, като това ще бъде негов дебют в този клас на световно ниво. Петима българи ще участват в клас 85сс - Иван Петров, Ивелин Манев, Харли Горов, Симон Венев и Георги  Георгиев. Най-много български състезатели - шестима, ще се включат в най-малкия клас. Това са Момчил Иванов, Виктор Касабов, Хакан Халми, Жулиян Георгиев, Алекс Димитров и Димитър Петров.

Само преди броени дни Хакан Халми и Иван Петров заеха съответно осмо и пето място в своите класове на финала на европейския шампионат по мотокрос за 2012 година, проведен в Англия.