Рали България фигурира в списък със състезания за Световния рали шампионат от 2010-а година. Календарите за шампионатите през 2009 и 2010 година бяха предварително утвърдени днес на заседанието на Световния съвет по моторни спортове, най-висшият орган на ФИА, в Монако. На заседанието беше приет отново ротационния принцип за домакинства и редуцира броя на стартовете до 12.

Първият кръг за 2009 година няма да е традиционно Монте Карло, а Рали Ирландия, което влезе в Световния шампионат тази година като предпоследен старт.

През 2009 година в световния рали елит се завръща Рали Полша, но най-големите промени са за сезон 2010. Тогава освен Рали България влизат още стартовете в Йордания, Индонезия иРусия.

Президентът на БФАС Георги Янакиев изрази учудване, че Рали България не влиза в световния шампионат още от 2009 година, каквото е било неговото желание и каза, че ще направи всичко възможно, за да вкара родния старт във WRC още през 2009 г. Тогава Рали България чества юбилейното си 40-то издание. Според Янакиев публикуваните календари са предварителни, тъй като окончателният им вид се утвърждава след двегодишно наблюдение на състезанията. България беше кандидат за Световния рали шампионат заедно с Рали Турция и Рали Германия, които бяха приети в последните години.