На пищна церемония пред катедрала "Успение Богородично" във Варна бе даден стартът на 50-ото юбилейно издание на рали България. На церемонията присъства кметът на града Иван Портних, а първият преминал автомобил през арката беше Porsche 911 с пилот и навигатор Илия Чубриков и Енрико Бертоне. Специален гост на откриването бе и легендата Георги Петров. 

Чубриков е първият българин, спечелил надпреварата, а Бертоне има три първи места във времената, в които състезанието бе определящо за европейския шампионат. Портних вдигна флага на първия автомобил, преминал през арката – шампионите на Румъния Дан Гиртофан и Тудор Марца с Skoda Fabia R5. 

Родните шампионите на рали и рали-спринт от 2018 Мирослав Ангелов и Недялко Сивов със същия автомобил Skoda Fabia R5 са с номер 4, а освен тях със същия автомобил се състезават Димитър Илиев с навигатор легендата в плуването Петър Стойчев. Тази година организатор на състезанието е СБА, а директор на ралито – Камен Михайлов. 

"Горд съм, че стартирам в рали България" с цели три автомобила Skoda Fabia R5. Както каза по време на откриването Димитър Илиев това е най-добрата кола в момента за рали. Изпитвам респект към него, защото е най-успешният рали състезател в историята. Радвам се, че подновявам битката си с Гиртофан сред рали Сърбия 2018, този път на родна почва. Подготвени сме добре за началото на сезона и очаквам добри резултати“, коментира Мирослав Ангелов. 

В първия ден предстоят 454 км, от които 11 скоростни отсечки с дължина 106 км, в които се минават легендарните етапи около Шумен. Във втория ден има 5 отсечки с 49 км дължина и общо 174 км с преходите, сред които митичната и доста хлъзгава "Аладжа Манастир".

След успешното представяне на състезателя на "ЕНЕКОД" Григор Григоров на Rally Islas Canarias – втори кръг от Европейския рали шампионат в края на миналата седмица, тази събота Григоров стартира и в 50-то юбилейно издание на ралито.

Григор Григоров

"Готов съм за Международно рали България и нямам търпение да стартирам на родна земя. Радвам се, че графикът ми позволява да взема участие в най-престижното състезание у нас", сподели Григоров.  

"Предстои дълъг уикенд, а времето след Гран Канария за почивка, не беше много. Радвам се, че отново ще карам пред родна публика. Както винаги ще дам всичко от себе си, за да се представя на ниво", добави състезателят на „ЕНЕКОД“, който се впуска в надпреварата с Hyundai i20 COUPE R1, с който е печелил Hyundai Racing Trophy - програмата за млади пилоти.