„Искаме по-добро бъдеще за рали „България”, затова и полагаме толкова усилия, за да променим състезанието, да се върнем в Европейския рали шампионат – заяви председателят на БФАС Радослав Козлеков на пресконференция преди старта на 44-ото издание на автомобилното състезание. – Ситуацията в страната е тежка, затова е разбираемо, че получихме само 26 заявки, въпреки че сме освободили българските екипажи от такса участие и всеки екипаж ще получи по 500 лева стартови пари.”

Радослав Козлеков, директорът на ралито Камен Михайлов, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, отговорникът по сигурността на трасетата Георги Янакиев и рали шампионът на България Димитър Илиев обещаха днес интересна надпревара през уикенда и високо ниво на организация.

„Днес научих много интересни неща за състезанието, не знаех, че за провеждането на отсечката „Белмекен” са необходими 234 човека – заяви Илиев. – Направо ми е неудобно, че се полагат толкова много усилия, че се ангажират толкова много хора, а колите на старта ще са по-малко от очакваното.”

„Промяната в рали „България” започва с първата скоростна отсечка, която ще е по улиците на Самоков – обясни Михайлов. – Община Самоков ни помага много в организацията и това намалява финансовото бреме върху организаторите.”

Президентът на БФАС потвърди, че бюджетът рали „България” е 400 000 лева, 300 000 от които са дошли от Министерството на физическото възпитание и спорта.

26 екипажа са подали заявки за участие в рали „България”, състезанието стартира в петък в 18.00 часа на централния площад в Самоков.