Проливни дъждове спряха осмия етап на Рали Дакар, вече на територията на Аржентина, като само 12 коли завършиха в събота. Първоначално не се знаеше дали етапът ще бъде завършен, тъй като неделя трябваше да бъде почивен ден.

По-късно организаторите дадоха на всички останали в класа времето на най-бавния завършил Стефан Петерханзел от 2 часа и 7 минути. Най-бърз бе Жерлен Шишри. Така етапът от Салта до Тукуман беше съкратен за автомобилите заради внезапните наводнения, а веднага след началото на този за камиони, беше взето решение да бъдат спрени.

Автомобилите имаха малко предимство, както и мотоциклетистите, тъй като стартираха с два часа по-рано. Състезанието бе спряно на 88-ия километър, където реката не можеше да бъде преодоляна. Първи попаднаха в капана на бедствието вторият в генералното класиране Насер Ал Атия от Катар с бъги и шампионът от 2009-а година Жиниел дьо Вилие (Южна Африка) с Тойота. Тази отсечка вече беше премината от други 50 автомобилни екипажа, но не всички успяха да завършат. Жерлен Шишри е първи в този екстремен етап, Стефан Петерханзел пресече 5-и финалната линия и реално последен с нормално приключване на състезанието.

Преди днешния ден Петерханзел имаше аванс от около 3 минути пред катареца Ал Атия

Българските екипажи, също не успяха да завършат. Реално отсечката Салта до Сан Мигел беше съкратена, а повечето състезатели при автомобилистите получиха служебно време. Сред тях бяха и двата български екипажа - Петър Ценков и навигаторът му Иван Маринов, както и Орлин Алексиев и Александър Стоянов. При мотоциклетистите Сирил Депре се отдалечи още повече от поредната си титла, след като се наложи да смени двигател на неговата машина КТМ. Етапът за моторите беше 150 километра. Към момента французинът изостава с 24 минути и половина от новия лидер - Давид Кастьо.