Намерената край скоростният етап Здравец 1 граната е била учебна и е останала на мястото за зрителите, след като през миналата седмица там е имало обучение на военните. Това обясни на специална пресконференция старши комисар Тодор Чонов, който е директор на РДВР Пловдив. Срещата с медиите бе организирана от директора на състезанието Недялко Петров.

"Тази сутрин, при рутинен обход в района между Марково и Гълъбово установиха, че непосредствено до пътя има съмнителен предмет, който се оказа учебна граната. Беше извършен оглед от колегите от ГДБОП и ДОТИ, които иззеха и обезопасиха мястото. С голяма доза сигурност можем да кажем, че тази учебна граната е останала през седмицата от учебни занимания на военните. Искам да изкажа благодарността си на колегите, които действаха съобразително и не допуснаха да се създаде опасна ситуация."

Решението на дирекцията на състезанието днес е била първо да се спре състезанието, за да се осигури сигурността на състезатели и публика. Втората част на ралито продължава по нов график, като промените са направени така, че днес да бъдат изпълнени повече от 60 на сто от планираните километри, при който вариант организаторите могат да присъдят пълния сбор от точки за първенството. Рали Хеброс е възелът на шампионата тази година, в която за първи път лидерите и вторите в класирането - Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000) и Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим, Пежо 207 S2000) са разделени само на 3 т. - 146:143. Това е първият случай от 10 години, в който претендентите се срещат в пряк двубой за титлата.