Над 70 участници в различните класове са подали заявки за участие в Гран при на България в Плевен, което ще бъде втори кръг от Европейския шампионат по Супермото, трети кръг от Източноевропейския шампионат на писта и втори кръг от националния шампионат по автомобилизъм на писта затворен маршрут.

Очаква се бройката на състезателите да надмине 90 утре сутрин, когато ще бъде последният шанс на желаещите да се запишат и машините им да преминат техническия контрол. Днес, при горещо време и отлично подготвено трасе, на пистата в Долна Митрополия край Плевен, се проведоха свободните тренировки, като се очаква през уикенда отново стотици зрители да заемат места по трибуните в комплекса.

Сега надпреварата ще е по-различна в сравнение със състезанието преди две седмици тук, защото този уикенд любителите на високите скорости ще могат да се насладят, не само най-добрите мотоциклетисти, но също така и на най-големите майстори в автомобилния спорт. Пистата в летищен комплекс "Долна Митрополия" ще предложи на състезателите нова конфигурация съдържаща 11 леви и 11 десни завоя, 70% по пистата за мотоциклетите и 30% по пистата за Супермото.

В клас SM85 на Европейския шампионат по Супермото Хакан Халми (КТМ, България) отново ще атакува първото място след две победи в Румъния и България, като основният му конкурент продължава да бъде Максимилан Кофлер (Хускварна, Австрия).

В клас SM3 пилотът от Турция Асрин Роди Пак (КТМ) е основният фаворит след двете си последователни победи в предишните кръгове.

В клас OPEN, този път няма да видим Ангел Караньотов който ще се състезава в третия кръг на Световния шампионат по Супермото в Соснова, Чехия. В негово отсъствие битката се очертава да бъде крайно интересна и непредсказуема.

Източноевропейски шампионат на писта в клас SP Junior, Супермото състезателят Милен Георгиев отбеляза отличен старт в дисциплината писта и убедително оглави класирането. В клас Supersport 600, Ненад Стоянович (Ямаха, Сърбия) отново показа топ форма и победи в Плевен с аванс от 21 секунди пред Йонел Паскота (Ямаха, Румъния), който пък изпревари само със секунда Бойко Божинов (Ямаха), финиширал трети.

Запазената територия на Мартин Чой в клас Superstock 1000, този път ще бъде повече от интересно поле за изява, след като Чой пътува за участие в Риека за шампионата Алпе Адриа, 5-ти кръг, и ще пропусне състезанието тази седмица.

В силно емоционалните класове SBKS600 и SBKS1000, напрежението винаги е на максимум до последната обиколка на всеки старт. Сегашното състезание няма да направи изключение като всякакви прогнози биха били рисковани.

Финиширалият на първа позиция в SBKS1000 преди две седмици в Плевен Бранислав Йованович (Срб) отказа да участва през този уикенд. Той вероятно е обиден заради дисквалификацията си отпреди 14 дни, когато след видеозапис му беше отнето първото място. Съдиите видяха умисъл в действията му срещу българина Калоян Ангелов. Двамата бяха в оспорвана борба за челната позиция, но след сблъсък помежду им сърбинът спечели състезанието, а Ангелов отпадна. Представителят на западната ни съседка подаде жалба във FIM Europe, която обаче не беше уважена и всички спечелени точки преди две седмици му бяха отнети.

На Националния шампионат автомобилизъм на писта - затворен маршрут за трети път най-бързите асфалтови пилоти на две колела ще се срещнат с най-бързите пилоти на четири колела, като новоизбраният председател на УС на БФАС Владимир Илиев успешно продължава тази положителна бензинова традиция, която е радост за окото и ухото на моторния фен вече втора година.

32 автомобилни състезатели за подали към момента заявка за участие в три серии СПОРТ, ТУРИНГ и МАКСИ. За автомобилните състезатели това ще бъде втория кръг от шампионата, като първият кръг се проведе преди повече от месец в началото на май във Велико Търново.

В серия СПОРТ победителят от Старата Столица през май, Ерменко Ерменков (АКС Контрол, Ситроен Саксо) ще се опита да задържи контрола върху лидерската позиция в класирането в конкуренцията на още 12 свои колеги.

При автомобилите от серия ТУРИНГ, 12 автомобилни пилота ще се наредят на старта, като и тук Ангел Григорчев (АСК Русе Кар Моторспорт, Рено Клио) ще има не лесната задача да докаже своите качества на тази нова конфигурация в Долна Митрополия и да се задържи на върха постигнат в болярския град.

В драматичната и епична серия Макси, Пламен Камбуров (АКС Автотранс Рейсинг Тим, Мицубиши Лансер ЕВО 9) ще има удоволствието да стартира битката в Плевен като лидер в класирането.

През уикенда ще се проведе поредния кръг на Световния шампионат по мотокрос в Италия, къде участие ще вземе българинът Петър Петров (Ямаха) в клас МХ2, който се намира в отлична форма, след спечеленото второ място през миналата седмица на шампионата в Холандия.